Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Madeleines liv utan Chris O'Neill – går sin egen väg

20 okt, 2021, 18:00 
Prinsessan Madeleine gör succé – och Chris O'Neill är inte alls inblandad.
Annons
7 saker du inte visste om prinsessan MadeleineBrand logo
7 saker du inte visste om prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine brinner för sitt arbete inom World Childhood Foundation och har ett extra fokus på barn som utsatts för sexuella övergrepp. Och när hon debuterade som skönlitterär författare, då var det just detta tema som fick ligga till grund för boken.

"Stella och hemligheten" handlar om Stella, en nioårig flicka som försöka anpassa sig till sitt nya liv efter att familjen flyttat. En dag berättar en ny kompis en fruktansvärd hemlighet för Stella, och säger att hon måste lova att inte berätta för någon.

Prinsessan Madeleine gör succé

Prinsessan Madeleine
Prinsessan Madeleine med sin storsäljande debutbok. Foto: Anders Wiklund / TT Kod: 10040

Så här beskrev Madeleine själv boken när Svensk Dam träffade henne på releasefesten:

– Stella ställs inför svåra och jobbiga situationer och jag tror att många barn kan känna igen sig i henne. I slutändan handlar det om att få barn att stå upp för sig själva. Att hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Berättelsen handlar också mycket om vad som är skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och hur det är att vara en bra kompis, sa Madeleine.

Annons

Och boken blev faktiskt en succé. Samma månad som den släpptes, juni 2019, letade den upp sig på tredje plats över de mest sålda barnböckerna i Sverige, rapporterade sajten Boktugg. En stor framgång för vilken debutant som helst!

"Kan hon vara vår nya barnboksdrottning?", skrev Boktugg om Madeleine.

"Det är stabilt gjort"

Recensionerna var inte lika himlastormande som försäljningssiffrorna – men helt klart positiva. Daniel Sjölin, före detta programledare för SVT-programmet Babel och numera kulturskribent, skrev en anmälan för Expressen.

"Det är stabilt gjort, läsningen blir inte alltför instrumentell. Distansen är välavvägd, både i text och genom Stina Lövkvists seriefigursbetonade illustrationer med bubbelgummiga månstenar. Och inblicken i livet i en familj som slits mellan uppdrag i New York och tennisträningar Sverige... känns undergestaltat i barnboksdammen", skriver Daniel.

För Madeleine var det nog dock varken försäljningssiffrorna eller recensionerna som lockade mest med boken, utan snarare det viktiga budskapet. Och att få stå på egna ben – ha ett projekt som inte rörde maken Chris O'Neill och hans karriär.

Annons