Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Margaretha och Brexit – så drabbas kungens syster

09 jan, 2021, 07:00 
Prinsessan Margaretha Hagasessorna Tiara Brexit
Hårda bud: I Hagasessan Margarethas England är det både lockdown och Brexit – på samma gång.
Annons
Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Ingen har väl missat att Brexit är här, och det faktum att Storbritannien inte längre tillhör EU skulle kunna få konsekvenser för prinsessan Margaretha. Den fria rörligheten har upphört att gälla och de nya brittiska migrationsreglerna har trätt i kraft.

Så hur drabbar detta kungens äldsta syster?

Prinsessan Margaretha bor sedan 56 år i England, numera i en liten idyllisk by utanför marknadsstaden Chipping Norton i Oxfordshire, ett tiotal mil från London. Sedan 1965 står hon som registrerad som utvandrad till England. Den springande punkten är hennes medborgarskap. Så vad gäller egentligen för prinsessan Margaretha?

– Sannolikt har hon dubbelt medborgarskap, det vill säga både svenskt och brittiskt, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till Svensk Dam.

Prinsessan Birgitta, Prinsessan Désirée och Prinsessan Margaretha i Stockholm 2017.
Birgitta, Désirée och Margaretha i Stockholm 2017.

Och det betyder av allt att döma att både Hagasessan Margaretha och hennes bror kungen kan pusta ut: ”Den brittiska regeringen har inte uppgett att de kommer begränsa möjligheten till dubbelt medborgarskap efter brexit” uppger svenska ambassaden i London.

Annons

Prinsessan Margaretha ser alltså ut att vara garderad och slipper därmed ansöka om det nya uppehållstillståndet settled status. Något som alla EU-medborgare som bor i Storbritannien annars måste göra.

Prinsessan Margareth hus i The Cotswolds.

Men som vanligt kan man ju ändå inte säga att det är i prinsessan Margarethas Storbritannien. Precis som alla andra befinner hon sig i lockdown, och tillåts bara gå ut för att handla det nödvändigaste eller för att gå en promenad. Och så har det ju i princip varit ända sedan i våras för hennes del, eftersom hon är 80-plussare med råge:

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, berättade en av hennes bekanta för Svensk Dam i våras.

Men när coronadimman lättar så hoppas nog både kungen och hans systrar på en återförening så snart det går. Deras syskongemenskap är stark, och på agendan står ju fortfarande det där uppskjutna födelsedagsfirandet av prinsessan Margaretha.

Hagasessorna och kungen

Prinsessan Margaretha Kungen Prinsessan Birgitta Prinsessan Désirée Prinsessan Christina Hagasessorna
Hagasessorna med sin brorsa kungen.

Foto: TT, Jonas Borg/Kungliga Hovstaterna.

Annons