Prinsessan Margaretha får hemskt besked i England

Prinsessan Margaretha

Prinsessan Margaretha har fått ett hemskt besked. Det kom sent igår kväll.
Så lever prinsessan Margaretha i dag
Slå på ljud

Prinsessan Margaretha, den mest anonyma av alla Hagasessor, bor utanför Chipping Norton i Oxfordshire i England. Hon bor ensam på sitt gods sedan maken John Ambler dog 2008.

Det är ett stillsamt liv – som på sistone vänts upp och ner av den pågående pandemin. Storbritannien är nämligen väldigt hårt drabbat av covid-19:s framfart. Den senaste tidens siffror, som pekat mot en illavarslande smittspridning, har tvingat regeringen att fatta ett mycket svårt beslut. För att få bukt med den nya mutationen av viruset har man gått tillbaka till en mer eller mindre total nedstängning av landet.

– Våra sjukhus är under hårdare press än under någon tid hittills under pandemin. Antalet döda har gått upp med 20 procent under den senaste veckan, sa premiärministern Boris Johnson i ett tal till nationen.

– Nu står det klart att vi måste göra mer, tillsammans. I England måste vi gå in i en nationell stängning.

En nödvändig åtgärd tycker många – men samtidigt ett väldigt tråkigt besked för Margaretha. Det här är tredje gången på ett år som hon och alla andra i Storbritannien fått besked att de ska hålla sig hemma.

Så lever prinsessan Margaretha i England

Prinsessan Margaretha

Prinsessan Margaretha håller en låg profil i sin hemby.

Prinsessan Margaretha är dock van vid att hålla en låg profil. Hon har inte haft några andra prinsessuppdrag än den årliga invigningen av Svenska kyrkans julbasar i London – och det har hon de senaste åren tackat nej till.

I Oxfordshire är det bara de närmaste grannarna som känner till att hon är prinsessa. De boende vittnar om att hon är trevlig, men gärna håller sig för sig själv.

“Är ofta ute och promenerar”

När Expressen var i besök i Oxfordshire för några år sedan fick de sig en pratstund med Margarethas granne John Pritchard.

– Hon är ofta ute och promenerar så vi brukar stöta på varandra. Jag känner henne inte jätteväl, men hon är alltid väldigt trevlig och pratig när vi ses, sa John då.

– Vi i byn känner ju varandra eftersom det är så litet och alla ses på puben ibland. Men jag har aldrig sett prinsessan där.

Prinsessan Margaretha har tre barn: Sybilla, Edward och James.

LÄS MER: Unik inblick! Kungafamiljens privata fotoalbum

LÄS MER: Okända relationerna i Europas kungahus