Prinsessan Sofia – möttes av stormvind i Mariefred

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia är en miljömedveten kvinna som ser till att spara på hårspray. Därför blev det en flygande start på dagen i Mariefred – med yvig frisyr med lockarna "all over the place".

Prinsessan Sofia anlände till Gripsholms slott på fredagen för att agera prisutdelare vid ceremonin för World’s Children’s Prize. Det blev en hår(d) kamp för prinsessan Sofia att hålla sina längder på plats i vinden. Hon anlände utanför Gripsholms slott i vackra Mariefred. Mälaren glittrade förföriskt och solen lyste över den lilla sommarstaden med trähus, mysiga butiker och kaféer på gågatan mitt i centrum. Staden är ett populärt utflyktsmål.

Prinsessan Sofia

Det mörka svallet vi är vana att se prins Carl Philips hustru i har hon ljusat upp med blonda slingor i så kallad ”balayage”.Hon bar en mörk dräkt med detalj i vitt och grått. Mycket elegant. Sofia är en skönhet som klär i det mesta. Hon har också mycket att stå i nu när hennes prins fyller måndagen den 13 maj. Kanske kunde hon köpa en liten present i en av de gemytliga butikerna i Mariefred?

Prinsessan Sofia

Den indiske läkaren Ashok Dyalchand förärades priset vid ceremonien. Han visste inte ens om att det fanns när han fick talas om nyheten:

– Jag känner en stor ödmjukhet och har svårt att finna ord. Vi är 120 personer som arbetar i min organisation, priset är för alla dem, förklarar 70-årige Ashok Dyalchand, som besökte Sverige för första gången.

350 000 kronor tillfaller Ashok Dyalchand och hans organisation IHMP. De båda övriga barnrättshjältarna 2019, Guylande Mésadieu från Haiti och Spés Nihangza från Burundi ­– tog emot 175 000 kronor vardera.

Prinsessan Sofia

Det kallas ibland barnens Nobelpris – World’s children’s prize for the rights of the child – som årligen delas ut i Mariefred. Miljoner barn världen över har fått rösta på personer som gjort extraordinära insatser för barns rättigheter.

Kungliga porträtt

Utbildningsstiftelsen WCP:s grundare Magnus Bergmar har haft fullt upp inför ceremonin som i år ägde rum den 9 maj – som vanligt på Gripsholms slott. Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling – med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid. Här firade också kungaparet sitt silverbröllop med fest och gäster från Europas kungahus.

Vink vink! Hela kungafamiljen på stora festen på Gripsholms slott i Mariefred för att fira kung Carl Gustafs och drottning Silvias silverbröllop år 2001.

Läs mer

Sofias nya pärlörhängen – trendigast i vår

Därifrån kommer Sofias snygga blus – här kan du köpa 5 liknande

Sofias kungliga kalender gapar tom – det här gör hon istället!

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: