Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Sofia och Carl Philip stoppas från viktiga uppdraget

03 sep, 2021, 14:00 
Det är ett av kungahusets viktigaste uppdrag, men prinsessan Sofia och prins Carl Philip stoppas – och får se resten av familjen på tv.
Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Blev riksmötet 2019 det sista för prinsessan Sofia och prins Carl Philip?

Nu står det nämligen klart att de saknas i den kungliga laguppställningen när riksdagen öppnar om elva dagar: Bara kungaparet, kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar.

Vi kommer sakna Sofia och hennes supereleganta sammetrosett! Hon uteblir i år, och är dessutom föräldraledig med baby Julian.

– Man kan se det så att vår kronprinsessa, tronföljaren, växer alltmer in i sin roll som blivande statschef och i de utpräglade statschefsuppgifterna. Officiella besök utomlands, deltagande i Riksmötets öppnande och sådant koncentreras alltmer till henne. Och det innebär att syskonen allt eftersom tiden går kan få lite mindre centrala uppgifter, sa hovets högste chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll, i SVT:s Aktuellt i samband med att kungen stramade upp kungahusets innersta kärna i oktober 2019.

Annons

Men att riksmötets öppnande även i år hålls i en slimmad form beror också på pandemin och på försöken att hålla tillbaka smittspridningen:

– Antalet deltagare är därför begränsat till riksdagens 349 ledamöter, statsråd, delar av kungafamiljen och ett litet antal andra gäster, meddelar man från riksdagen.

Den tidigare kungliga laguppställningen. I år blir det bara den innersta kungliga kärnan, och Sofia och Carl Philip får stanna hemma.

Det sedvanliga, efterföljande minglet i riksdagshuset är stoppat, och samma besked gäller för de festligheter som brukar hållas i Konserthuset på kvällen: Konserten är inställd i år igen.

Framtiden för prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Hur det blir nästa år för prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 42, är det dock ingen som vet. Kanske får vi se dem uppe på riksdagsläktaren under de kommande åren. Men ju mer tiden går – och ju äldre prinsessan Estelle blir – desto längre ut från kungahusets maktcentrum kommer de att hamna.

Två framtida drottningar: Kronprinsessan Victoria, 44, och prinsessan Estelle, 9.

Kronprinsessan Victoria var 17 år första gången hon var med vid Riksmötets öppnande, så om bara åtta år kan det vara dags för prinsessan Estelle att följa i hennes fotspår.

Foto: TT.

Annons