Sofia och Carl Philip stoppas från viktiga uppdraget

Sofia och Carl Philip stoppas från viktiga uppdraget

Det är ett av kungahusets viktigaste uppdrag, men prinsessan Sofia och prins Carl Philip stoppas – och får se resten av familjen på tv.
Har du koll på tronföljden?
Slå på ljud

Blev riksmötet 2019 det sista för prinsessan Sofia och prins Carl Philip?

Nu står det nämligen klart att de saknas i den kungliga laguppställningen när riksdagen öppnar om elva dagar: Bara kungaparet, kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar.

LÄS MER: Nya privata bilder på småprinsarna Gabriel och Alexander – på utflykt med Sofias familj

Vi kommer sakna Sofia och hennes supereleganta sammetrosett! Hon uteblir i år, och är dessutom föräldraledig med baby Julian.

Fredrik Sandberg/TT

– Man kan se det så att vår kronprinsessa, tronföljaren, växer alltmer in i sin roll som blivande statschef och i de utpräglade statschefsuppgifterna. Officiella besök utomlands, deltagande i Riksmötets öppnande och sådant koncentreras alltmer till henne. Och det innebär att syskonen allt eftersom tiden går kan få lite mindre centrala uppgifter, sa hovets högste chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll, i SVT:s Aktuellt i samband med att kungen stramade upp kungahusets innersta kärna i oktober 2019.

Men att riksmötets öppnande även i år hålls i en slimmad form beror också på pandemin och på försöken att hålla tillbaka smittspridningen:

– Antalet deltagare är därför begränsat till riksdagens 349 ledamöter, statsråd, delar av kungafamiljen och ett litet antal andra gäster, meddelar man från riksdagen.

LÄS MER: De 15 bästa bilderna från Riksmötet 2020!

Den tidigare kungliga laguppställningen. I år blir det bara den innersta kungliga kärnan, och Sofia och Carl Philip får stanna hemma.

Fredrik Sandberg/TT

Det sedvanliga, efterföljande minglet i riksdagshuset är stoppat, och samma besked gäller för de festligheter som brukar hållas i Konserthuset på kvällen: Konserten är inställd i år igen.

Framtiden för prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Hur det blir nästa år för prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 42, är det dock ingen som vet. Kanske får vi se dem uppe på riksdagsläktaren under de kommande åren. Men ju mer tiden går – och ju äldre prinsessan Estelle blir – desto längre ut från kungahusets maktcentrum kommer de att hamna.

Två framtida drottningar: Kronprinsessan Victoria, 44, och prinsessan Estelle, 9.

Kronprinsessan Victoria var 17 år första gången hon var med vid Riksmötets öppnande, så om bara åtta år kan det vara dags för prinsessan Estelle att följa i hennes fotspår.

LÄS MER: Sanningen om Sofias pushpresent från Carl Philip – kolla in prislappen!

LÄS MER: Sofias succéklänning: Stylisten var doldisgäst på dopet

LÄS MER: Men kolla här! Prins Alexander är en minikopia av drottning Silvia!

Foto: TT.