Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias beslut för sönerna – gör tvärtemot kungaparet

05 okt, 2021, 14:20 
Prinsessan Sofia barnen

Prinsessan Sofia går sin egen väg. När det gäller barnen gör hon helt andra val än kungen och drottningen.

Annons
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligenBrand logo
Silvia och Sofias relation: Så är den egentligen

Prinsessan Sofia är en kunglig mamma av sin tid – hennes tillvaro med småprinsarna Julian, Gabriel, 4, och Alexander, 5, är ljusår från hur drottning Silvia hade det som trebarnsmamma på 1970- och 1980-talen.

Då var de kungliga barnsköterskorna helt avgörande för att kungaparets livspussel skulle gå ihop, ens något så när. Kronprinsessan Victoria har berättat att Madeleine var otröstlig varje gång kungaparet skulle iväg på middag och klamrade sig fast vid mamma Silvia. Och de middagarna var många och obligatoriska i det kungliga 1980-talsjobbet, det kunde handla om flera i veckan.

Det blev många tuffa avsked för drottningen. Jobbet kallade och hon tvingades lämna sina gråtande barn.

För prinsessan Sofia är läget ett helt annat, mycket beroende på att tiderna är andra idag men framför allt för att hon har en helt annan roll än vad kungen och drottningen hade som småbarnsföräldrar för 40 år sedan: Sofia kan välja barnen framför jobbet, det kunde inte de.

Annons

Att de officiella uppdragen helt lyser med sin frånvaro för hennes del har därför sin naturliga förklaring: Sofia ammar fortfarande sex månader gamle prins Julian och tillbringar så mycket tid hon kan hemma med barnen. Och Margareta Thorgren säger att planen är att Sofia och Carl Philip ska turas om att vara hemma.

Sofia och Carl Philip, den nya tidens kungliga föräldrar.

Men när prinsessan Sofia nu är föräldraledig, så är det samtidigt på lite andra premisser jämfört med andra svenska mammor.

Rätten att vara föräldraledig enligt föräldraledighetslagen har visserligen alla föräldrar. Däremot har prinsessan Sofia inte rätt till ersättning från Försäkringskassan under sin föräldraledighet – sådana är villkoren för medlemmarna i kungafamiljen.

Foto: TT.

Annons