Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias val: Miljardären som blir fadder åt prins Julian

13 aug, 2021, 14:40 
Prins Julians faddrar
Skodrottningen, toppolitikern och miljardärssonen. Prinsessan Sofia har gjort sitt val. Möt prins Julians nya faddrar.
Annons
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!Brand logo
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!

En miljardär. En skodesigner. Ett moderat kommunalråd. Plus drottningens brorson och tvåbarnsmamman med det varma hjärtat.

Där har du gänget som ska ledsaga prins Julian på hans väg genom livet. Fem noga utvalda personer – och igår, den 14 augusti, klev de in på banan för första gången, för att vara dopvittnen när prinsessan Sofias och prins Carl Philips yngste son döps i Drottningholms slottskyrka.

Listan toppas av miljardärssonen Johan Andersson, 42 år och född in i en av Sveriges rikaste familjer. Hans pappa Rune Andersson grundade holdingbolaget Mellby gård som i dag bland annat äger modeföretagen KappAhl och Oscar Jacobson. Sedan 2013 är det Johan Andersson som är VD för hela imperiet.

Miljardären som blir fadder åt prins Julian

Johan Andersson Stina Andersson Prins Julian faddrar
Johan Andersson och hans fru Stina på prins Gabriels dop.

Johan Andersson är gift med skodrottningen Stina, född Nylander, som nu blir prins Julians gudmor. 35-åriga Stina Andersson designar lyxskor, och är den starka kvinnan bakom skomärket StinaaJ, vars stilettos vi ofta brukar se på prinsessan Sofia. Stina och Sofia har en lång gemensam historia och har känt varandra sedan Sofias tidiga Stockholmsår.

Annons

Så till Jacob Högfeldt, 41, doldisen bland prins Julians fem faddrar. Men hemma i Strängnäs är han superkändis! Jacob Högfeldt har gjort karriär inom Nya Moderaterna och är i dag kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs. Jacob Högfeldt var också en av dem som såg till att det blev omvittnat bra drag på prins Carl Philips vilda svensexa i Grekland.

Privat är han gift med Therese, 37, och tredje generationen på herrgården Äleby i Stallarholmen, där det mesta kretsar kring jakt och lantbruk. Bandet till kungafamiljen och prins Carl Philip skapades på internatskolan Lundsberg, där de var klasskamrater.

Prins Julians fadder Jacob Högfeldt med sin fru Therese Högfeldt
Therese och Jacob Högfeldt.

Prins Carl Philip har också bett sin kusin Patrick Sommerlath, 50, att bli gudfar till prins Julian. Han tillhör den allra närmaste kretsen kring kungafamiljen och bor dessutom på Drottningholm, bara några meter från själva slottet. Patrick Sommerlath är brorson till drottning Silvia och det nya uppdraget att måna om prins Julian gör honom till något av en superfadder – Patrick är redan gudfar till prinsessan Leonore, 7. Carl Philip är i sin tur fadder till en av Patricks 12-åriga tvillingflickor.

Patrick Sommerlath Leo Leopold Sommerlath son
Patrick Sommerlath med sitt äldsta barn, sonen Leo.

Sist men inte minst: Frida Vesterberg, ex-modell och chef för Project Playgrounds verksamhet i Sydafrika. Det var hon som tillsammans med Sofia Hellqvist grundade hela organisationen 2009. De träffades genom en kompis och sedan gick det fort: ”Jag mejlade henne och vi tog en kaffe en kväll” har Frida berättat. Kort därefter föddes Project Playground ur deras gemensamma frustration.

Prinsessan Sofia Frida Vesterberg
Prinsessan Sofia med väninnan Frida Vesterberg.

Prins Julians dop: Detta gör en fadder

Rollen som gudmor eller gudfar har förändrats under årens lopp. En gång i tiden var det faddrarnas uppgift att stå beredda som reservföräldrar om något skulle hända barnets mamma eller pappa. I dag handlar det i stället om att visa omsorg om barnet och om att finnas till hands under dess väg genom livet.

Foto: TT, Jonas Ekströmer/Kungliga Hovstaterna.

Annons