Prinsessan Sofias oro inför barnets födelse

Prinsessan Sofia höggravid gravid

Prinsessan Sofias tredje barn är snart här – men nu går ”hennes” sjukhus åter upp i förstärkningsläge.
Slå på ljud

Prinsessan Sofia har fött båda sina söner – prins Alexander, snart 5 år, och prins Gabriel, tre och ett halvt – på Danderyds sjukhus. Nu står hon inför sin tredje förlossning – och i går fick hon ta emot det tuffa beskedet att ”hennes” sjukhus återigen har gått upp i förstärkningsläge:

LÄS MER: Hovets hemliga plan när prinsessan Sofia föder

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia, snart trebarnsmamma.

”Med anledning av att antalet patienter med covid-19 ökar går Danderyds sjukhus, från idag den 15 mars klockan 11.00, över i förstärkningsläge. Sjukhuset minskar därmed den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning” skriver man i ett pressmeddelande.

– Vi kraftsamlar återigen och höjer vår beredskap ytterligare för att snabbt kunna prioritera åtgärder och fatta beslut, säger sjukhusets vd Yvonne Haglund Åkerlind.

Så hur påverkar detta prinsessan Sofia?

Förlossningen på Danderyds sjukhus.

Ja, någon idealisk situation att föda barn i är det knappast. Men sjukhusets presstalesperson säger till Svensk Damtidning att detta inte ska påverka vården:

– Vi har ju ett ansträngt läge på sjukhuset, men att vi gör upp i förstärkningsläge får inga direkta effekter på vården. Det är mer en administrativ åtgärd för att snabbt kunna prioritera och fatta beslut.

Prins Carl Philip i karantän inför förlossningen?

Under pandemin är det många blivande föräldrar som isolerar sig i ett par veckor inför förlossningen, en karantän som har sin grund i rädslan att pappan annars skulle kunna riskera att drabbas av infektionsssymptom och därmed inte tillåtas att vara med när deras barn kommer till världen.

Prins Carl Philip vill inte missa sitt barns födelse.

Prinsessan Sofia – då väntar hon tredje barnet

Prinsessan Sofias baby är enligt hovet beräknad till månadsskiftet mars-april, men kan ju i princip också komma till världen när som helst. Men i Sofias fall gäller nog att det nya barnet gärna får dröja med sin ankomst lite till:

I fredags fick ju Sofia och Carl Philip rycka ut och ta covid-sjuka kronprinsessan Victorias och prins Daniels platser vid minnesceremonin i Drottningholms slottskyrka. Och tänker de sig en period av karantän inför förlossningen har de nu sannolikt fått börja om från scratch.

LÄS MER: Kungens beslut för prinsessan Sofias barn

LÄS MER: Hetaste babynamnen: Det ska Sofias och Carl Philips barn heta

LÄS MER: Fem dygn med covid-19: Hovets nya besked om Victorias och Daniels hälsa

Foto: TT.