Prinsessorna Marie och Esmeralda möttes i Danmark

prinsessan Marie

Prinsessan Marie tog häromdagen emot prinsessan Esmeralda av Belgien under en bokpresentation i Danmark.

Anledningen till mötet på Karen Blixen Museet i Rungstedlund var att den belgiska prinsessan Esmeralda, 62, hade skrivit en bok om kvinnliga Nobelpristagare och skulle denna dag presentera den för pressen och prinsessan Marie.

Boken som prinsessan Esmeralda skrivit heter “Dix Femmes Prix Nobel de la Paix” och handlar alltså om tio kvinnliga fredspristagare.

Prinsessan Esmeraldas boklansering

Den belgiska prinsessan höll ett tal under presskonferensen – på franska – och samtalade sedan vidare med prinsessan Marie som verkade uppriktigt intresserad av boken och dess kvinnor.

prinsessan Marie prinsessan Esmeralda

Prinsessan Marie-Esmeralda – som är både journalist, dokumentärfilmare och författare –  är dotter till Leopold III av Belgien. Hon är döpt till Marie-Esmeralda men kallar sig prinsessan Esmeralda av Belgien på omslagen till sina böcker.

prinsessan Marie

Här på bilden ser vi även museets direktör Catherine Lefebvre som välkomnade de bägge prinsessorna till eventet.

Den belgiska prinsessan har sedan många år tillbaka ägnat en stor del av sin tid åt att arbeta med miljöfrågor och är inte heller rädd för att ge sig in i den politiska hetluften.

– Jag har intervjuat och samtalat med människor som engagerar sig för jorden på olika sätt; miljökämpar, ekonomer, media-folk, författare, konstnärer av olika slag, vetenskapsmän, religiösa tänkare, sa prinsessan Esmeralda för några år sedan.

esmeralda prinsessa av Belgien

Det var många som ville ha en bok signerad av den belgiska prinsessan Esmeralda. Hon är också en ofta anlitad talare i olika sammanhang.

Vi kan också berätta att Rungstedlund, där Karen Blixen Museet ligger, öppnades för offentligheten den 14 maj 1991 och är idag en en egen institution under Rungstedlundfonden.

prinsessan Marie prinsessan Esmeralda

Prinsessan Marie är snart på väg till sitt gamla hemland Frankrike med maken prins Joachim och parets bägge barn prins Henrik och prinsessan Athena. Där ska familjen sedan bo ett tag medan maken går en militärutbildning.

Foto: TT

Läs även:

Marie om flytten;Barnen talar inte så bra franska

Nu är flytten här! Prinsessan Maries första franska uppdrag

Joachims och Maries apanage-val i Frankrike delar danskarna