Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Rejält tufft, kungen – TV4 kommer inte gulla med dig

04 feb, 2021, 18:36 
Kung Carl Gustaf och Johan T Lindwall
Vad var det jag sa? Skulle jag kunna säga. Men det vore som att slå in en öppen dörr, säger Johan T Lindwall.
Annons
Johan T:s varning till kungfamiljen: ”Kan bli riktigt jobbigt”Brand logo
Johan T:s varning till kungfamiljen: ”Kan bli riktigt jobbigt”

Det blir en svensk variant på succén The Crown. Pengarna tillbaka på den? Knappast. Tvärtom tror jag att om man hade velat sätta ett spel på den skulle det på spelbolagen stått “Spel stängt”.

Ja, för så självklart anser jag att det skulle bli en svensk variant av det som har kommit att fascinera och trollbinda publik över hela världen.

Men The Crown baseras på brittiska kungahuset. De har så mycket mer i sin historia och framför allt att berätta, säger många.

Nja...

Läste eller hörde en intervju med en historielös person som menade att “The Crown” inte var möjlig i Sverige då “det är skillnad på England och Sverige”. Jo, det är skillnad, men den som kan sin kungliga svenska historia vet också då hur enormt mycket som finns att berätta. Men det är bara historielösa personer som inte inser att svenska kungahuset de senaste 100 åren är som en stor skattkista. Mer guldpengar än Pippi Långstrump någonsin hade hemma på Villa Villekulla.Jag var för ett tag sedan med i SVT och deras omåttligt populära “Kulturnyheterna” för att just prata The Crown och den nya säsongen och varför den har blivit en sådan succé.

Annons

Kan det bli en svensk variant? var direkta frågan till mig och mitt svar var ett enda självklart:

Ja!

Jag är bara förvånad att detta inte har skett tidigare i Sverige. När The Crown med en gång blev en sådan succé borde framför allt svenska tv-bolagen insett att detta borde vi kunna göra i Sverige.Jag fick för ett par år sedan frågan om The Crown och hur den i sådana fall skulle börja:

Med vår nuvarande kungs pappas tragiska olycka på Kastrup 1947, svarade jag blixtsnabbt.

Arveprins Gustaf Adolf var på väg hem till Sverige efter en jaktresa i Holland. Vid mellanlandningen Kastrup glömde en tekniker ta bort roterlåset och när planet lyfte så gick det rakt i marken och alla ombord omkom ögonblickligen.

Hemma på Haga slott satt hustrun prinsessan Sibylla med sina fyra döttrar, Margrethe, Désirée, Birgitta och Christina. Och vår nuvarande kung Carl Gustaf som inte var ens ett år gammal. Det var dåvarande kung Gustaf V som fick åka med sällskap hem på natten till Haga och meddela dödsbeskedet. Där och då förändrades svensk monarki för alltid.

Annons

Sug in ovanstående rader och se det som en början av en svensk The Crown. Jag säger: WOW! Kan ju inte bli något annat än en succé. Eller hur?

Men här och nu ska jag höja en varningens finger och även en röd flagga till vår sittande statschef Carl XVI Gustaf. Han och resten av familjen kan inte förvänta sig att detta kommer bli en serie som gullar med familjen. Tvärtom.

Saker som har upplevts som jobbiga genom åren kommer så klart att belysas och tar vi oss fram flera säsonger så kommer vi att få nutid och vara med om allt från Victorias kamp för att få sin Daniel till prinsessan Madeleines flykt över Atlanten efter att dåvarande fästmannen Jonas Bergström hade varit otrogen.

Så kom ihåg vad jag sa:

Succé och ett stort varningens finger:

Det här kan bli rejält tufft för kungafamiljen.

Annons