Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så lever Madeleine och Chris i Florida – dolda traumat mitt i lyxen

31 jan, 2021, 15:00 
AvLinus Brännström
Madeleine och Chris lämnade regniga London för soliga Miami och en 600 kvadratmeter stor lyxvilla.
Familjen lever där ett avslappnat liv med restaurangbesök, strandhäng och skola – samtidigt som prinsessan jobbat hårt på att bygga upp ett nätverk i den nya hemstaden.
Men tiden i USA har också inneburit tuffa motgångar och svåra prövningar.
Annons
Miamiborna avslöjar: Så är det att ha en svensk prinsessa i stanBrand logo
Miamiborna avslöjar: Så är det att ha en svensk prinsessa i stan

Nyheten slog ned som en bomb för snart tre år sedan.

Efter att det blivit känt att prinsessan Madeleine och Chris O’Neill gjort sig av med lyxvåningen i London bekräftade snart hovet att familjen ämnade att lämna den brittiska huvudstaden, som de haft som sin bas sedan 2015. Den nya destinationen visade sig bli Florida i USA.

– Familjen har planerat det här sedan en tid, de är tacksamma och glada att det passar alla familjemedlemmar att flytta just nu, förklarade hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Huvudanledningen är att det är en bra tidpunkt för familjen i och med att barnen fortfarande är små. Chris har mer eller mindre vuxit upp i USA, så för honom är det som att komma hem.

Högst upp i detta hus startade Madeleine och Chris sitt liv som sambos. Foto: All Over Press Sweden

Hyran: 190 000 kronor i månaden

Flytten skulle också göra det lättare för Chris O’Neill att bedriva sin affärsverksamhet samtidigt som prinsessan Madeleine hade som ambition att fördjupa sig i stiftelsen Childhoods, som hon är beskyddare för, verksamhet i USA.

Annons

Flyttlasset gick hösten 2018 och Madeleine, Chris och barnen – prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne – installerade sig i en 700 kvadratmeter stor lyxvilla som de hyrde i ett så kallat gated community i Pinecrest i Miami. Hyra: 190 000 kronor. I månaden.

Till en början var allt frid och fröjd. Chris jobbade på, barnen började på förskola och Madeleine lärde känna nya vänner – från att ständigt ha varit påpassade kunde de plötsligt nästan leva som vilken, mycket välbärgad, småbarnsfamilj som helst.

– Vi flyttade dit i augusti förra året, så nu känner jag att jag har bra vänner, och framförallt bra mammor från skolan som jag lärt känna. I USA är det ju en otrolig föräldranärvaro i skolan så det var väldigt enkelt att komma in i och få nya vänner i hela den sammanhållningen. Det är ett fulltidsjobb att bara vara en närvarande förälder i skolan där! Inte konstigt att det blivit ett sånt där uttryck, "soccer mom", för det är verkligen så, berättade prinsessan i en intervju med Mama 2019.

Prinsessan Madeleine bor i Florida och jobbar främst med Childhood USA.

Värnar om svenska familjetraditioner

Hon avslöjade samtidigt att de två äldsta barnen redan börjat med flera aktiviteter – Leonore med balett, fotboll och tennis och Nicolas med fotboll och en sorts allmän idrottsaktivitet där han fått prova på allt från baseboll till basket.

Annons

Madeleine har också berättat att familjen ägnar sig åt typiskt svenska familjetraditioner som fredagsmys med film, chips och popcorn samt lördagsgodis. Barnen gillar också att bada i den privata poolen med sina kompisar och familjen har även synts på stranden, bland annat på strandklubben Faena Miami Beach som har egna butlers, och på avslappnade restauranger i Miami.

Just att bo i ett varmt klimat och slippa krångla med vinterkläder på barnen är något som prinsessfamiljen uppskattar.

– Här är det bara på med shorts och t-shirt, på det sättet är det väldigt enkelt, livet är lite enklare när det är ett varmt klimat, har Madeleine sagt till Mama.

Madeleine uppmärksammar sina hjärtefrågor hela vägen från Florida.

Madeleines vänner i Florida

Prinsessan Madeleine har också medverkat vid event som Svenska kyrkan i Floridas tioårsjubileum. Förutom vännerna som hon träffat via barnens skolgång har hon dessutom synts i riktiga jetsetsammanhang – bland annat deltog hon i början av 2020 på en lunch i Miami som arrangerades av Ann Barish, gift med filmproducenten Keith Barish som ligger bakom succéer som "Jagad" och "Sophies val".

Annons

Societetsbloggaren Debbie Bancroft, som var en av de inbjudna, har skrivit om lunchen på sajten New York Social Diary men valde då att inte nämna att Madeleine faktiskt är svensk prinsessa.

"Vackra Madeleine O’Neill har flyttat hit från Sverige via London", skrev Bancroft.

Vid lunchbordet återfanns också bland andra barnläkaren Nathalie Geary och konstnären Rachel Hovnanien samt Blaine Trump – som var gift med Donald Trumps bror Robert i 29 år.

Det var i höstas som okända gärningsmän bröt sig in hemma hos prinsessan Madeleine och Chris i deras hyrda hus i Miami. Efter uppgift till Svensk Dam kände de sig sedan så otrygga att det var därför som de valde att flytta.

Madeleine och Chris skakades av trauma

Men tiden i Florida har inte bara inneburit avslappnad lyx. Under 2019 lades huset som Madeleine och Chris hyrde ut till försäljning för motsvarande runt 30 miljoner kronor – annonsen innebar ett unikt tillfälle att se hur det faktiskt ser ut hemma hos prinsessfamiljen.

Annons

Bilderna visade på en amerikansk inredningsstil med pråliga guldfärgade speglar, mycket textilier och barnrum inredda i rosa respektive blått. När huset visade sig vara svårsålt sökte ägaren i stället efter nya hyresgäster samtidigt som det snart visade sig att ett trauma låg bakom Madeleines och Chris beslut att flytta. Familjen hade drabbats av ett inbrott och kände sig inte längre trygga i lyxvillan.

– Madeleine vågar inte bo kvar i huset, berättade en uppgiftslämnare för Svensk Damtidning i början av 2020. Hovet bekräftade också det inträffade.

– Det var en händelse som inträffade i höstas. Hovet kommenterar ej säkerhetsfrågor, sa informationschefen Margareta Thorgren i samma veva.

En av Chris Daytona-klockor av märket Rolex.

Madeleine och Chris förlorade miljonbelopp

Polisrapporten visade senare att inbrottstjuvarna bland annat fått med sig flera av Chris O’Neills exklusiva klockor, bland annat en sällsynt Rolex Daytona som kan kosta upp till en miljon kronor och en Cartier-klocka som var värd runt 190 000 kronor. Även Madeleine blev av med exklusiva smycken – däribland armband från Hermès och Bottega Veneta samt örhängen från Oscar de la Renta.

Annons

Efter inbrottet valde familjen att flytta till ett annat hus i Pinecrest, bara ett stenkast från det gamla. Det nya huset är 600 kvadratmeter stort, fördelat på två våningar och femton rum. Det har också ett garage för tre bilar, gym, rum för personal och förstås en egen pool.

Huset köptes i december 2019 för motsvarande runt 30 miljoner kronor av ett anonymt bolag som bildades bara en månad före affären. Enligt Expressen är det ett vanligt tillvägagångssätt om man vill dölja den verkliga ägaren när man köper fastigheter i USA. Tidningen har rapporterat att Chris O’Neill använde sig av samma metod när han 2008 köpte ett sommarhus i Palm Beach i Florida – ett hus han sedan sålde när familjen flyttade till USA 2018 till en vinst på runt 15 miljoner kronor.

Lugnet började precis komma tillbaka till prinsessfamiljen när nästa kris slog till. Coronapandemin har drabbat Florida hårt och under 2020 har Madeleine, Chris och barnen levt under hårda smittskyddsrestriktioner vilket har gjort det extremt svårt att resa till Sverige. Madeleine har därför missat allt från påsk- och nationaldagsfirande till de övriga medlemmarna i kungafamiljens födelsedagar. Familjen har bara synts ute i Miami vid ett fåtal tillfällen och då iförda munskydd.

Madeleine berättade om familjens tuffa år i SVT:s "Året med kungafamiljen".

Madeleines ärliga ord om krisen

Ett ljus i mörkret har i alla fall varit den nya familjemedlemmen Teddy, en blandrasvalp som man skaffade i våras. Men det har ändå varit tufft.

Annons

– Det har varit rätt hårt måste jag säga. Under hela våren var vi tvungna att vara i lockdown i fem månader. Nu när jag tittar tillbaka måste jag säga att om någon hade sagt till mig att "vi kommer behöva hålla oss inomhus i fem månader, knappt få gå ut, vi ska ha alla barnen hemma med home schooling från åtta till tre på dagen" så vet jag inte om jag skulle börja skratta eller gråta, berättade prinsessan Madeleine nyligen i SVT:s "Året med kungafamiljen".

Hunden Teddy var en stor lycka för familjen.

Samtidigt uttryckte hon lycka över att familjen ändå varit så privilegierad i den svåra situationen.

– Man lider verkligen när man ser hur många som har det otroligt svårt. Så i jämförelse med allt detta har vi ändå haft det bra. Men det är klart att vissa dagar har varit mer kämpiga än andra och det har varit en utmaning att få Leonore och Nicolas att sitta framför datorn och engagera sig i lektionerna, sa Madeleine i "Året med kungafamiljen".

Nu hoppas prinsessfamiljen på ett ljusare 2021 i soliga Florida.

Annons