Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så mycket drar kung Charles in – summan chockar alla: "109 miljarder kronor"

13 aug, 2023, 10:00 
Felicia Plåt
Charles och Camilla
Charles kröntes den 6 maj 2023. Foto: TT

Det brittiska kungahuset får en rejäl ökning i inkomsterna.

Annons

När folk tänker på kungligheter tänker man ofta att de lever ett flådigt liv, de bär fina kläder och smycken, bor i slott och har folk som hjälper dem med det mesta.

Kungen bryter mot traditionen med VictoriaBrand logo
Kungen bryter mot traditionen med Victoria

Charles löneökning

Att vara kunglig innebär faktiskt en hel del jobb, som olika officiella sammanhang de många närvara vid. Men som många säger så lever de ett väldigt lyxigt liv som de finansierar genom det apanage som delas ut till kungligheterna.

Under maj 2023 kröntes Charles till kung över Storbritannien och innan han kröntes så diskuterades frågan om det kungliga apanaget skulle sänkas.

Men i juli meddelade det brittiska finansdepartementet att kungen får en löneökning på 45 procent från 2025, skriver Expressen. Löneökningen på 45 procent motsvarar cirka 520 miljoner, vilket gav många en chock.

Annons

– Han skulle modernisera monarkin och dra ner på extravaganser. Det finns inga tecken på att något sådant kommer att hända, säger historikern Clive Irving till tidningen Financial Times, skriver Expressen.

Vinkraftverken påverkar

Det som har påverkar löneökningen är att det står en hel del vindkraftverk på mark som ägs av det brittiska kungahuset. Dessa vindkraftverk kommer nu att öka den offentliga finansieringen från 1,1 miljarder kronor under 2023 till 1,7 miljarder år 2025 och 2026 och enligt det brittiska finansdepartementet kommer ökningen att fortsätta under de kommande åren.

På grund av att den brittiska kungafamiljen äger omkring tolv sjömil av mark där vindkraften står så kommer deras inkomst att öka kraftigt under de kommande åren. Då de får 12 procent av vinsterna.

Därför väntas den brittiska kungafamiljen dra in över 109 miljarder kronor fram till 2031 genom vindkraftsprojekt.

Det brittiska kungahuset är det dyraste sett till driftkostnader i Europa idag, därefter kommer Nederländerna, Norge och på fjärde plats Sverige.

Annons