Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så mycket pengar får kronprinsessan Victoria – chockerande lyxsumman

26 sep, 2022, 09:30 
Så mycket pengar får kronprinsessan Victoria – den chockerande lyxsumman
Foto:

Kronprinsessan står inte utan tillgångar – så här mycket pengar får Victoria!

Annons
Har du koll på tronföljden?Brand logo
Har du koll på tronföljden?

Det kan vara svårt att föreställa sig hur livet är för en kronprinsessa.

Hon har ett väldigt annorlunda liv och är troligtvis mer priviligerad än de allra flesta i landet. Vad har hon egentligen för tillgångar? Får hon lön och i så fall hur mycket?

Kronprinsessan går sällan en hel vecka utan kungliga uppdrag i Sverige eller utomlands.

Uppdraget som kronprinsessa innebär kvälls–och helgjobb. Kronprinsessan ska också kunna vara kläd på ett sätt som gör henne presentabel, egentligen jämnt och ständigt.

Kronprinsessan får en del av apanaget

Victoria och hennes familj , prins Daniel och barnen Estelle och Oscar får 4,5 miljoner av apanaget. Apanaget är egentligen skattepengar som går till kungahuset och kungafamiljen.

Annons

Hela apanaget brukar ligga på drygt 150 miljoner. Det finns ett rambelopp på 13,6 miljoner som går till kungafamiljens merkostnader, det som gör kungligheterna presentabla.

Till skillnad från sina syskon får kronprinsessan ganska mycket pengar i "lön" för sina uppdrag.

Prinsparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia, får endast 1,1 miljon. Prinsessan Madeleine som gör färre kungliga uppdrag och är bosatt i USA, får inte ta del av apanaget

Kronprinsessan använder sitt apanage till merkostnader som hänger ihop med hennes liv som Sverige kronprinsessa. Det kan gå till galaklänningarna och det galanta boendet till exempel.

Kronprinsessan har privata tillgångar

Victoria och Daniel har också en stor privat förmögenhet – som de till exempel använde när de skulle bygga sitt sommarhus Villa Skönvik på Öland.

Varifrån kommer pengarna då?

Det är ärvda pengar från en tidigare kung:

– I grunden kommer den i ganska hög utsträckning, så vitt vi har kunnat utreda, från Karl XIV Johan, men också från en del ingifta prinsessor på 1800-talet, säger hovets ekonomichef Jan Lindman till Expressen.

Visste du detta?

Tidigare var hovet inte lika transparenta hur pengarna fördelades. Att uppgifter kring hur rambeloppet på 13,6 fördelades blev offentligt är alltså en nymodighet.

Foto: TT

Annons