Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen bakom Victorias unika klänning – designern berättar själv!

16 feb, 2023, 23:00 
AvAnton Nilsson

Victoria har bjudit på en hel del olika vackra outfits under hennes och prins Daniels resa till Australien och Nya Zeeland.
Här är sanningen om den kanske mest spektakulära!

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Victoria bar en unik klänning i Sydney med speciella detaljer som anspelar på en bortglömd svensk koppling till Australien.

Fantastiska bilderna på Victoria – från andra sidan jorden!Brand logo
Fantastiska bilderna på Victoria – från andra sidan jorden!

Svensk Damtidning kan exklusivt avslöja alla detaljer om klänningen designad av Martin Bergström.

Victorias klänning var skapad särskilt för kronprinsessans besök vid Sydneys botaniska trädgård och inspirerad av svenska botanikern Daniel Solander, som var en tidig europeisk besökare i Australien.

– Blommorna, hur olika de än kan vara, har vi människor, var vi än befinner oss på jorden en relation med. På något vis. Jag tror att blommorna kan föra oss människor närmare och sudda ut gränser, säger designern Martin Bergström till Svensk Dam.

– Blommorna i mönstret är från herbarier från 1890-talet. Så de har stannat i tiden från när de blommade för nästan 130 år sedan, fortsätter han.

Annons

Solander var med på kapten James Cooks skepp Endeavour, som anlade nära Sydney 1770 under en resa som blev startskottet till Storbritanniens invasion av den aboriginska kontinenten.

Solander tillbringade åtta dagar i Australien, och samlade tillsammans med bland andra brittiska botanikern Joseph Banks mängder av prover från olika växter.

Banks och Solander samlade nästan 30,000 torkade växter som så småningom användes till att identifiera 1300 arter som europeer aldrig tidigare sett.

Kungafamiljen har uppmärksammat Solander tidigare.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Sydneys botaniska trädgård där paret såg World Pride-manifestationen Green Wall.

Vid ett besök i Sydney 1982 avtäckte Kungen en sten dedikerad till Solander i den botaniska trädgården.

Victorias hemliga hyllning

Stenens text lovordar Solander som en av Carl von Linnes allra bästa studenter och en “expert i samtliga naturhistoriska grenar”.

Annons

Victoria och Daniel besökte stenen under onsdagens visit – kronprinsessan iklädd klänningen som en hemlig hyllning till Solander.

Solanders besök har även uppmärksammats på andra sätt i Sydneys botaniska trädgård, bland annat med ett bibliotek som är döpt efter honom.

När han formgav Victorias klänning var Bergström inspirerad av Solander och de blommor som han utforskade, eftersom de enligt Bergström “kan föra oss människor närmare och sudda ut gränser”.

Mönstret på klänningen gjordes genom att använda blomprover från herbarier från 1890talet.

– De har stannat i tiden från när de blommade för nästan 130 år sedan, säger Bergström.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på besök i Australien. Här med Sydneyoperan och Harbour Bridge i bakgrunden.

Victorias klädsuccé i Sydney

Bergström är en multidisciplinär konstnär och designer som hyllats för sitt unika formspråk.

Han är just nu aktuell på Kungliga Operan med dansverket Riptide, av Isländska Hlín Hjálmarsdóttirs och med scenografi och kostym av Bergström.

Klänningen var bara en av flera olika iögonfallande utstyrslar Victoria bar under sin dag i Sydney.

Under morgonens aktiviteter bar Victoria en benvit, kortärmad sommarkavaj med mäktiga axlar och skärp i midjan. Vilken retrofeeling! Kavajen kommer från designmärket Sandro Paris och Victoria har matchat den med ett par vida, vita sommarbyxor.

Annons