Sanningen bakom Victorias unika klänning – designern berättar själv!

Sanningen bakom Victorias unika klänning – designern berättar själv!

Victoria har bjudit på en hel del olika vackra outfits under hennes och prins Daniels resa till Australien och Nya Zeeland.
Här är sanningen om den kanske mest spektakulära!

Victoria bar en unik klänning i Sydney med speciella detaljer som anspelar på en bortglömd svensk koppling till Australien.

Fantastiska bilderna på Victoria – från andra sidan jorden!
0:31

Efter reklamen: Fantastiska bilderna på Victoria – från andra sidan jorden!

(0:31)

Slå på ljud

Svensk Damtidning kan exklusivt avslöja alla detaljer om klänningen designad av Martin Bergström.

Victorias klänning var skapad särskilt för kronprinsessans besök vid Sydneys botaniska trädgård och inspirerad av svenska botanikern Daniel Solander, som var en tidig europeisk besökare i Australien.

– Blommorna, hur olika de än kan vara, har vi människor, var vi än befinner oss på jorden en relation med. På något vis. Jag tror att blommorna kan föra oss människor närmare och sudda ut gränser, säger designern Martin Bergström till Svensk Dam.

– Blommorna i mönstret är från herbarier från 1890-talet. Så de har stannat i tiden från när de blommade för nästan 130 år sedan, fortsätter han.

Solander var med på kapten James Cooks skepp Endeavour, som anlade nära Sydney 1770 under en resa som blev startskottet till Storbritanniens invasion av den aboriginska kontinenten.

Solander tillbringade åtta dagar i Australien, och samlade tillsammans med bland andra brittiska botanikern Joseph Banks mängder av prover från olika växter.

Banks och Solander samlade nästan 30,000 torkade växter som så småningom användes till att identifiera 1300 arter som europeer aldrig tidigare sett.

Kungafamiljen har uppmärksammat Solander tidigare.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel besökte Sydneys botaniska trädgård där paret såg World Pride-manifestationen Green Wall.

Jonas Ekströmer/TT

Vid ett besök i Sydney 1982 avtäckte Kungen en sten dedikerad till Solander i den botaniska trädgården.

Victorias hemliga hyllning

Stenens text lovordar Solander som en av Carl von Linnes allra bästa studenter och en “expert i samtliga naturhistoriska grenar”.

Victoria och Daniel besökte stenen under onsdagens visit – kronprinsessan iklädd klänningen som en hemlig hyllning till Solander.

Victorias känslosamma möte med kvinnan – träffas första gången sedan tragedin

Solanders besök har även uppmärksammats på andra sätt i Sydneys botaniska trädgård, bland annat med ett bibliotek som är döpt efter honom.

När han formgav Victorias klänning var Bergström inspirerad av Solander och de blommor som han utforskade, eftersom de enligt Bergström “kan föra oss människor närmare och sudda ut gränser”.

Mönstret på klänningen gjordes genom att använda blomprover från herbarier från 1890talet.

– De har stannat i tiden från när de blommade för nästan 130 år sedan, säger Bergström.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på besök i Australien. Här med Sydneyoperan och Harbour Bridge i bakgrunden.

Jonas Ekströmer/TT

Victorias klädsuccé i Sydney

Bergström är en multidisciplinär konstnär och designer som hyllats för sitt unika formspråk.

Han är just nu aktuell på Kungliga Operan med dansverket Riptide, av Isländska Hlín Hjálmarsdóttirs och med scenografi och kostym av Bergström.

Mardrömsbeskedet tusentals mil från Haga – Victoria och Daniel informerade

Klänningen var bara en av flera olika iögonfallande utstyrslar Victoria bar under sin dag i Sydney.

Under morgonens aktiviteter bar Victoria en benvit, kortärmad sommarkavaj med mäktiga axlar och skärp i midjan. Vilken retrofeeling! Kavajen kommer från designmärket Sandro Paris och Victoria har matchat den med ett par vida, vita sommarbyxor.