Sanningen om Kates relation med Beatrice och Eugenie

14 nov, 2020, 16:00 
Kate Catherine Hertiginnan Prinsessan Eugenie Prinsessan Beatrice relation
”Den kungliga hackordningen” – det vill säga tronföljden – skapar problem mellan Kate och prinsessorna Beatrice och Eugenie.
Annons

Hur är relationerna i den brittiska kungafamiljen – efter Megxit? Kanske inte så bra, trots allt?

Det gnisslar ju alltid lite, i alla familjer, och relationen mellan 38-åriga Kate och prins Williams kusiner prinsessan Beatrice, 32, och prinsessan Eugenie, 30, beskrivs som ”sval”. Det var ju när den perfekta Kate klev in på arenan och blev mamma till den nya generationen kungligheter som den kungliga ”maktbalansen” ändrades radikalt.

I en kungafamilj handlar allting ytterst om tronföljden, eller ”hackordningen” som en brittisk hovkommentator träffande har beskrivit saken. Och den hackordningen ska ha varit rätt brutal i sin tydlighet, både för Beatrice och Eugenie och för prins Harry och Meghan.

Prinsessan Eugenie Prinsessan Beatrice Hertiginnan Catherine Kate Drottning Elizabeth Prins William
De är barnbarn till drottning Elizabeth och barn till prins Andrew och ”Fergie”. Men nu är Beatrice och Eugenie ”utputtade ur boet”.

Prins Charles, som en dag ska ta över efter drottning Elizabeth, har ju samma plan för den brittiska monarkin som vår egen kung har för den svenska: Kungahuset ska bli mindre och mer strömlinjeformat. Det vill säga i huvudsak fokusera på statschefen, tronföljaren och tronföljarens familj. Och då har The Firm inte någon plats för drottningens barnbarn Beatrice och Eugenie.

Efter Megxit: Konflikterna i den brittiska kungafamiljen

Hertiginnan Kate tar täten, före prinsessan Beatrice och prinsessan Eugenie.

Men att födas kunglig och sedan förlora mycket av sin position, det är sannolikt inte lätt. Särskilt som den alltid varma och vänliga, men från början helt okungliga Kate får full uppbackning från det brittiska hovet. Medan Beatrice och Eugenie enligt hovskvallret känner sig ”utputtade ur boet”, och – mer konkret – har blivit fråntagna sina livvakter.

Annons

Inte konstigt då, om missnöjet bubblar under ytan och det gnisslar lite bakom den behärskade fasaden.

Foto: TT.

Annons