Silvia om den hemska bilden: "Har förföljt mig i flera år"

Drottning Silvia blir inte av med minnesbilden.

Drottning Silvia hemsöks av en gammal minnesbild.Drottningen berättar själv om hur hon känner sig förföljd av den.

Drottning Silvia lever i lyx och glamour. Men det betyder inte att hon jämt har varit skyddad från den bistra verkligheten. Tvärtom.

Silvia har, bland annat som en del av sitt arbete med Childhood, aktivt sökt upp människor som haft det svårt och försökt erbjuda sin hjälp. Men redan innan hon blev drottning fick hon bli varse om de mörka sidorna av den mänskliga existensen.

– Vi bodde ju i Brasilien när jag var liten, i Sao Paulo. Min första minnesbild av fattigdom var när jag gick med min mor till stan och såg mödrar som tiggde på gatorna tillsammans med sina barn. Det upprörde mig och chockade mig, har Silvia sagt i en intervju med Aftonbladet. 

Drottning Silvia om bilden: “Den förföljer mig”

Drottning Silvia blir inte av med minnesbilden.

Drottning Silvia blir inte av med minnesbilden.

Och en av de där synerna vägrar släppa taget om Silvia. Hon beskriver det som “sitt värsta barndomsminne”. Händelsen i fråga inträffade när hon var sju år gammal och hennes pappa Walter hade hämtat henne på skolan.

– Det var mycket folk på gatan, de hade samlats omkring något. Min far försökte dra bort mig, men jag hann se. Det var en fattig man som hade dött på gatan. Man hade täckt över den döde med tidningar och ställt några ljus omkring kroppen, har Silvia berättat.

 

LÄS OCKSÅ: Stora lögnen om kungen och Silvia – har spridits över hela världen!

 

Walter berättade för Silvia att den döde mannen hade insjuknat i kolera.

– Jag visste inte vad det var, och kopplade ihop kolera med tidningar. Jag blev rädd för tidningar, jag trodde att man kunde bli sjuk och dö av dem. Sedan förstod jag att det inte var så, men den där minnesbilden har förföljt mig i alla år. Ibland när jag ska försöka sova så kan minnet av den döde på gatan komma tillbaka, jag kan se honom framför mig, sa Silvia.

 

LÄS OCKSÅ: Bilden på kungen och Silvia raderad efter kritiken – det vill hovet inte visa!