Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Silvia uttrycker oro för Madeleine – efter dotterns beslut: "För tungt för henne"

19 jun, 2024, 06:00 
Drottning Silvia berättar om känslorna efter dotterns beslut.
Annons

Drottning Silvia är så lycklig – nu har hon ju äntligen alla sina barn samlade i ett och samma land. Ja, prinsessan Madeleine har officiellt landat i Sverige, för att påbörja sitt nya liv.

Silvia och Madeleine har ju också ett alldeles särskilt band. Här berättar Silvia mer.

EXKLUSIVT: Här landar prinsessan Madeleine och barnen i Sverige!Brand logo
EXKLUSIVT: Här landar prinsessan Madeleine och barnen i Sverige!

Prinsessan Madeleine går i Silvias fotspår

Trots att 800 mil skiljt dem åt har Madeleine och Silvia haft anledning att ses och höras ofta. Borta i Florida har ju Madeleine jobbat som vice hedersordförande för World Childhood Foundation, den stiftelse som drottning Silvia startade år 1999.

Annons

World Childhood Foundation arbetar för att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn, och för allas barn rätt till en trygg barndom. Ett arbete som sker dagligen, och runt hela världen.

Drottningen grundade som sagt Childhood för 25 år sedan, och när hon kommit hem från sina resor berättade hon för barnen hemma på Drottningholm om allt hon lärt sig och upplevt.

– Jag menar, vi växte upp med Childhood, och pappa brukar säga att vi fick det till både frukost, lunch och middag, har prinsessan Madeleine berättat i SVT:s Året med kungafamiljen.

– Och så var det verkligen, mamma pratade jämt om Childhood, hon berättade alltid för oss när hon kom tillbaka från sina resor, vi fick höra vad hon varit med om om de problemen som finns och om de barnen som hon hade mött.

Drottning Silvia presenterar stiftelsen World Childhood Foundation under en presskonferens med Antonia Ax:son Johnson som blev stiftelsens styrelseordförande 1999.
Drottning Silvia presenterar stiftelsen World Childhood Foundation under en presskonferens på slottet, med Antonia Ax:son Johnson som blev stiftelsens styrelseordförande 1999.Tobias Röstlund
Annons

Drottning Silvia om oron för prinsessan Madeleine

Det kom naturligt för Madeleine att tidigt engagera sig i Childhood, tack vare att Silvias berättelser. Något hon sagt att hon är väldigt tacksam över. Madeleine har jobbat för stiftelsen både i USA och Sverige, och har åkt på resor med Childhood många gånger.

Men det är tunga ämnen som stiftelsen arbetar med, och mot. I en ny intervju på Childhoods hemsida berättar Silvia om oron hon kände för dottern Madeleine när hon tidigt visade ett engagemang.

Annons

– Som mamma var jag orolig att det skulle bli för tungt för henne, hon var så ung. Men hon ville göra det och hon har fortsatt. Hon är mycket intresserad, involverad och väl förberedd för framtiden inom Childhood. Det är rörande.

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia anländer till World Childhood Foundation galamiddag i New York
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia på World Childhood Foundation galamiddag i New York i fjol.Pontus Höök / TT

Foto: TT

Annons