Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Silvias protest mot Polarpriset-vinnaren – vägrar dyka upp: “Inte okej”

23 maj, 2023, 11:00 

Drottning Silvia har markerat tydligt.

Annons
Hovet: Så mår Leonore nu • Victorias otroliga glädjebesked • Kungens comeback efter sjukdomen – 3 kungliga snackisar från vecka 20!Brand logo
Hovet: Så mår Leonore nu • Victorias otroliga glädjebesked • Kungens comeback efter sjukdomen – 3 kungliga snackisar från vecka 20!

Under tisdagskvällen är det dags för den årliga Polarpris-utdelningen! Som traditionen råder dyker kungafamiljen upp, det är ju kungen som delar ut priset.

I år är alla på plats förutom prins Daniel, men så har det inte alltid varit. Ett år rann bägaren över för prinsessan Madeleine och drottning Silvia.

Drottning Silvia vägrade dyka upp på Polarpriset efter skandalen

Året var 2014, och det anrika Polarpriset skulle tilldelas rockstjärnan Chuck Berry. Han har däremot ett kontroversiellt förflutet, som fick delar av kungafamiljen att ta avstånd och markera gentemot stjärnan.

Det var 1969 som Chuck Berry dömdes till fängelse för trafficking. Uppgifter som går helt emot de värderingar som Silvia och Madeleine dagligen arbetar med i Word Childhood Foundation.

Annons

Drottning Silvia dök aldrig upp på prisutdelningen. Ingen visste varför, förrän hon bröt tystnaden i Expressen dagen därpå:

– Tyvärr fick jag väldigt sent höra vad som hade hänt och då kände jag att det för mig inte var okej att vara där på prisutdelningen för det är så många som tror på mig, på Childhood och på prinsessan. Alla dessa värderingar som är så viktiga i dag, sa hon och fortsatte:

– Jag ville inte skapa uppståndelse, jag kunde inte acceptera det. Jag var dock sedan på middagen för att hedra den andra pristagaren. Jag hoppas inte att detta har skadat Polarpriset.

Prins Daniel saknas på Polarpriset 2023

I år tilldelas tre personer det hedersamma Polarpriset: sångerskan och låtskrivaren Angelique Kidjó som vinner priset för popmusik, tonsättaren Arvo Pärt vinner det klassiska, och skivbolagsgrundaren Chris Blackwell.

Men för första gången missar prins Daniel de stora festligheterna. Svensk Damtidning har tidigare uppmärksammat det historiska avhoppet, och hovet bekräftar att det prins Daniel har åtaganden på annat håll.

Detta har väckt uppståndelse i utlandet, och våra grannar i både Danmark och Norge väljer att uppmärksamma det ovanliga faktum att han inte kommer befinna sig vid kronprinsessans sida. Norska Se och Hör betonar att det "aldrig hänt förut" och likaså gör danska BilledBladet.

Foto: TT

Annons