Skandalen i kungafamiljen – stoppades av hovet

Kungafamiljen fick sin skandal uthängd inför alla. Då tvingades hovet att agera.

Kungen och drottning Silvia är ofta på resande fot. Om de åkte tåg i Göteborgstrakten för några år sedan, är risken stor att de fick sig en chock när de såg en av affischerna som trafikbolaget Västtrafik använde sig av.

Affischtexten var minst sagt provokativ: "Se var kungen var otrogen".

Det ska sägas att "kungen" som det refereras till var Oscar II. Och platsen i fråga var Linnégatan i Göteborg, där en av Oscars älskarinnor bodde.

Hovet klev in – skandalen i kungafamiljen hängdes ut

Kungen och drottning Silvia.

Kungen och drottning Silvia uppskattade nog inte affischerna.

Det stod dock inget om Oscar II på affischen. Hovet blev vansinniga och hörde av sig till Västtrafik.

– Vi har gett förslaget att företaget bör ta bort kampanjen eftersom den strider mot svensk lag. Dessutom är den olämplig genom att den föranlett starka negativa reaktioner, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till GT.

Västtrafik vidhöll att man inte velat provocera med reklamen, men valde ändå att tänka om kring kampanjen. Affischerna försvann.

– Vi har bestämt att vi ska ta ned de aktuella budskapen. Det är en liten del av en ganska stor kampanj där vi berättar om Västtrafiks sight-seeingapp som berättar om Göteborgs historia och intressanta platser och personer, sa Kristian Lans, presschef på Västtrafik, till Resumé.

– En del människor ha tagit illa upp av en här kampanjen. Vi har förstås vägt in hovets synpunkter också.

– Syftet med den här kampanjen har ju varit att väcka intresse för vår app. Inte att väcka ilskna reaktioner hos allmänheten och hovet.

LÄS OCKSÅ: Svartsjukedramat kring prinsessan Madeleine

"Allt skedde bakom fördragna gardiner"

Men att Oscar II var en kvinnokarl är ingen överdrift. Så här har kungaexperten Herman Lindqvist sammanfattat den sidan av vår forne regent.

"Hans bror, Oscar II, som var kung Carl Gustafs farfars farfar och vår kanske mest majestätiske kung, var mycket värre än Frökalle, men han skötte sina förbindelser med större diskretion. Då Karl XV kastade sig över allt som gick i kjol, höll sig Oscar till en liten krets av hyllade skådespelerskor, skeppsredar- och grosshandlarfruar. Allt skedde bakom fördragna gardiner."

LÄS OCKSÅ: Märtha Louise i spillror efter beskedet om Durek: "Krossade mig totalt"

{"totalCount":0,"result":[]}