Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skolstarten närmar sig – tillbakablicken på prinsessan Madeleines urgulliga första skoldag

20 aug, 2023, 11:00 
https://image.svenskdam.se/image-9691201?imageId=9691201&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Vendela Lönnqvist
Madeleines första skoldag.
Madeleines första skoldag.
Minns du hur det såg ut under prinsessans första skoldag? Svensk Damtidning påminner dig!
Annons
Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med LeonoreBrand logo
Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med Leonore

Det finns en alldeles speciell dag för både barn och föräldrar – nämligen första skoldagen.

Det är slutet på en epok, men början på resten av barnens liv.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Prinsessan Madeleines skolgång

Som de allra flesta familjer valde till och med kungaparet att placera samtliga tre barn, kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och till sist prinsessan Madeleine i samma skola.

Urgullig!
Urgullig!

Valet föll på Smedslättsskolan i Bromma, där Madeleine började i augusti 1989. Däremot följde hon inte samma steg som sina storasyskon när hon väl gick upp i kurs i grundskolan. Istället för att välja samma skola som både Victoria och Carl Philip, fortsatte prinsessan sina studier på den ryktade Carlssons skola i Stockholm.

Annons

Det bar sedan vidare till Enskilda Gymnasiet i huvudstaden. Där tog hon sedan studenten 2001 och flyttade strax efter det till London för att studera engelska vid Cambridge.

Prinsessans första skoldag.
Prinsessans första skoldag.

Året därpå gick Madeleine en kurs i juridik på Folkuniversitetet, och praktiserade senare både på tidningen “Sköna Hem” och hos arkitekten Thomas Sandell på företaget Sandell & Sandberg.

Prinsessan har också studerat konstvetenskap på Stockholms universitet. Under sin kandidatuppsats blev hon personlig och skrev arbetet om tillkomsten av Solliden.

Annons

Madeleine praktiserade på Unicef

Men studierna tog inte slut där, istället valde hon att under senare delen av 2005 plugga historia – ett bra val för en prinsessa med lång familjehistoria. Den 23 januari 2006 avlade hon filosofie kandidatexamen i konstvetenskap, etnologi och modern historia.

Madeleine fortsatte sedan sin utbildningspraktik vid Unicefs huvudkontor i New York, och samma år hon tog kandidatexamen i konstvetenskap läste hon också en magisterkurs i organisation och ledarskap, något hon bär med sig än idag inom sin mammas organisation World Childhood Foundation.

Kunskaperna hon har idag kommer också från hennes magisterstudier på Socialhögskolan i ämnet “Barnens rätt i samhället”, en utbildning hon utvecklade genom att 2007 studera barnpsykologi.

Madeleines barn fortsätter studierna i USA

Den mycket omtalade flytten till Sverige meddelades för bara några månader sedan, då prinsessfamiljen bestämt sig för att bosätta sig i Stockholm efter många år i USA.

Annons

Då var det tänkt att samtliga tre barn, Leonore, Nicolas och Adrienne, skulle fortsätta sin skolgång i svensk skola. Men i slutet av juni kom ytterligare ett besked från hovet – flytten skjuts upp till 2024.

Det innebär alltså att småprinsessorna och miniprinsen fortsätter gå i skola respektive förskola i USA.

Annons