Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofia och Carl Philip trotsar Silvias förbud – igen: "Mycket olämpligt och påträngande"

25 maj, 2024, 18:00 
Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och drottning Silvia
Drottning Silvia har varit tydlig var hon står i frågan – men prinsparet tänker uppenbart annorlunda.
Annons
Avslöjar: Drottning Margrethe till Sverige • Sofia festar i detaljen för 100 000 kronor • Victoriakonserten tvingas flytta – 3 kungliga snackisar från vecka 21!Brand logo
Avslöjar: Drottning Margrethe till Sverige • Sofia festar i detaljen för 100 000 kronor • Victoriakonserten tvingas flytta – 3 kungliga snackisar från vecka 21!

Kungafamiljen är några av Sveriges mest fotograferade personer men det finns också en vattendelare när det kommer till bilderna:

Kungliga selfies vara eller icke-vara.

Genom kungliga dokument som delats innan kungliga besök har det framkommit att Silvia bestämt undanber selfies. Men prinsparet, de går en annan väg...

Drottning Silvias förbud

För vanlisar är det här med selfies inte en laddad fråga. I flöden på sociala medier dyker de upp utan att man höjer på ögonbrynen, men kungliga selfies är en annan femma.

Annons

Ja, det är vitt känt att drottning Elizabeth avskydde självporträtten och en liknande skeptisk inställning tycks drottning Silvia ha.

Inte en utan två gånger har PM som hovet skickat ut i förväg till arrangörer till evenemang där Silvia ska delta kommit ut i pressen, och här har samma formulering återkommit:

– Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes.

Den kungliga experten Herman Lindqvist har satt ord på varför selfies bedöms som opassande:

– Fråga inte om du får ta en selfie – det är mycket olämpligt, påträngande och privat.

Så ett tydligt förbud från Silvias sida vilket också förklarar varför vi inte ser selfies med drottningen cirkulera på nätet. Det kan man däremot se när det kommer till andra kungligheter i familjen – prinsparet.

Prinsparet tänker annorlunda än drottningen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har flera gånger visat var de står i frågan, senast nu i veckan då prinsen publicerade just en selfie för att berätta om onsdagens jobbuppdrag:

Annons

"Tillsammans med representanter från gränsregionerna i Sverige, Norge och Danmark, civila och militärer, diskuterades under gårdagen hur vi kan stödja varandra i händelse av kris eller krig", går att läsa till inlägget som alltså ackompanjeras av just en selfie.

Även när prinsparet besökte Bryssel i april tog de sakerna i egna händer och bjöd på en härligt personlig bild:

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tar en selfie
Så här kan det se ut från prinsessan Sofia och prins Carl Philip, men inte drottning Silvia. Foto:Instagram/prinsparet

Så det här är helt enkelt en fråga där drottning Silvia, som tillhör den äldre generations kungligheter, är av en åsikt och prinsparet, som tillhör den yngre generation, är av en annan.

Foto: TT

Annons