Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Bilderna som drottning Silvia vill stoppa – dokumentet avslöjar

04 maj, 2024, 18:30 
Här är orden från dokumentet som avslöjar förbudet.
Annons

Kungafamiljen är några av landets mest fotograferade personer. Ja, de är praktiskt taget uppvuxna bland smattrande blixtrar och de är vana att fotas i alla vinklar samtidigt.

Men det finns bilder de helst inte ställer upp på – och som drottning Silvia vill stoppa.

Så många miljoner får kungafamiljen i apanage!Brand logo
Så många miljoner får kungafamiljen i apanage!

Drottning Silvias förbud – det får man inte göra

Det har hänt vid två tillfällen att tidningar fått tag på det PM som hovet skickar ut till arrangörer som väntar kungligt besök.

Expressen delade dokumentet 2017, och Mitt i delade urdrag ur det så sent som i fjol. Bägge gånger var det drottning Silvia som kom på besök – och samma formulering återfanns i PM:en.

Annons

– Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes.

Nix till moderniteten selfies, säger alltså drottning Silvia! En förklaring till varför det alltså inte kryllar av kungliga selfies ute på nätet. Stöter du på en kunglighet är det bäst att ställa sig på rimligt avstånd och be någon ta bilden åt dig.

Drottning Silvia möts av media i Nederländerna
Drottning Silvias vardag – här möts hon av ett enormt pressuppbåd i Nederländerna 2014.BEATRICE LUNDBORG / DN / TT
Annons

Kändiskvinnorna bryter mot drottning Silvias förbud

Men vad händer om man trots allt plockar fram mobilen och ber drottningen posera på en selfie? Om du heter Eva Dahlgren och Efva Attling, så ingenting!

När paret befann sig på slottet i februari för att Eva Dahlgren skulle ta emot medalj av kungen, passade de på att knäppa en bild med Silvia som de delade på Instagram – oops!

Silvia ser trots allt glad ut, och verkar inte särskilt omtumlad av att medverka på en selfie. Men frågar du TV4-profilen Marcus Oscarsson, var det högst olämpligt.

– Allt det här okynnesfotograferandet, folk som ska ta selfie överallt. Det är inte alls passande att hålla på så. Att ta selfies med kungafamiljen ska man absolut inte göra, har Marcus sagt i Nyhetsmorgon.

Foto: TT

Annons