Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sofias stora oro för sina tre småprinsar: "Ett problem"

17 dec, 2021, 16:00 
Sofias oro för småprinsarna

Prinsessan Sofia är orolig för sönerna Alexander, Gabriel och Julians framtid!

Annons
SE FILMEN: Alexander och Gabriel hejar på Carl Philip – med Marie och Lina Hellqvist!Brand logo
SE FILMEN: Alexander och Gabriel hejar på Carl Philip – med Marie och Lina Hellqvist!

Den 26 mars i år kom lille prins Julian till världen och prinsessan Sofia, 37, och prins Carl Philip, 42, var därmed trebarnsföräldrar.

Prinsparet har alltid varit tydliga med att de tar rollen som föräldrar på största allvar och vill vara så närvarande i barnens liv som det bara går.

Innan äldste sonen prins Alexander föddes i april 2016 berättade kungen i en intervju med Aftonbladet att Carl Philip och Sofia ska sköta det mesta kring barnen på egen hand.

– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar, sa kungen till tidningen.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Alexander, pris Gabriel, på prins Julians dop 2021
Hela familjen på prins Julians dop!

Carl Philip och Sofias arbete mot mobbning och näthat

Sofia och Carl Philip är sedan flera år tillbaka mycket engagerade i frågor om ungas välmående. I samband med parets bröllop 2015 bildade de Prinsparets Stiftelse som fokuserar på att främja en tryggare nätvardag för barn och unga samt öka respekten och förståelsen för alla med dyslexi.

Annons

Prinsparet har många gånger uttalat sig om dessa ämnen och SVT:s "Året med kungafamiljen" är inget undantag. I programmet pratar Sofia om känslorna kring näthat.

– Jag känner väldigt starkt för frågan på grund av att det faktiskt är ett demokratiproblem kring att folk inte vågar yttra sina åsikter eller vara den man är, säger hon i programmet.

Sofias oro för sönernas framtid

Sofia fortsätter med att förklara att hon ser näthat som ett utbrett problem för hela samhället.

– Så om mina barn ska växa upp i ett samhälle som är inkluderande och tryggt, som innefattar både den fysiska och digitala världen, så måste vi vuxna ta ansvar, säger hon.

Året med kungafamiljen sänds den 21 december kl 20.00 i SVT1 och på SVT Play.

Prins Julian, prins Gabriel, prins Alexander 2021
Annons