Splittringen mellan Nikolai och Margrethe – prinsen bryter traditionen

23 jan, 2022, 19:51 
AvIndra Nordemar

Prins Nikolais liv är unikt – prins och modell. Hur går det ihop?

Annons
TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgen
TV: Drottning Margrethe rörd till tårar – öppnar upp om svåra sorgen

Prins Nikolai är en av drottning Margrethes åtta barnbarn. Äldste son till prins Joachim och grevinnan Alexandra. Men trots sin kungliga titel har han valt ett helt annat liv, och hans karriärval gör honom världsunik.

I det senaste numret av skandinaviska Vogue berättar Nikolai om sitt annorlunda liv – och hur han tvingades förklara sig för drottningen.

Prins Nikolai går emot drottning Margrethe

I hela sitt liv har prinsen varit omringad av kameror och medier som följer honom vart han än går. Trots det var han "supernervös" på hans första fotografering. I dag är han en världskänd modell.

2019 både öppnade han och avslutade showen för det exklusiva märket Dior. Efter det förändrades allt. Han gick på catwalken tillsammans men några av världens största modeller och plötsligt fick han enorm uppmärksamhet inom modevärlden.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Men allt började av en slump.

Bente, chefen på danska agenturen Scoop Models, umgicks i samma kretsar som Nikolais mamma Alexandra: Och när hon fick syn på prinsen ville hon rekrytera honom direkt – prinsen lockades av erbjudandet och hörde av sig till agenturen så han fyllde 18 år.

Är det ens möjligt för en prins att bli modell? Det har aldrig tidigare hänt. Men bevisligen går det.

– Om han inte var en prins skulle jag ta honom ändå, säger Bente till Vogue.

Prins Nikolai livsbeslut – tvingades förklara sig

Men Nikolais livebeslut krävde en förklaring – vad skulle han säga till drottning Margrethe?

– Ingen var emot det. Men självklart behövde jag förklara mig själv, men det behöver jag göra vad jag än gör, oavsett vilket jobb. Och när jag började universitet behövde jag förklara även det för min familj, men inte på ett dåligt sätt, säger Nikolai till modemagasinet.

Annons

2016 skedde en stor förändring inom den danska monarkin. Drottningen meddelade då att sju av henne åtta barnbarn inte längre ska få ekonomisk stöd från staten, med undantaget från kronprinsens son Christian.

Så hur skulle någon kunna neka Nikolai att bli modell? En karriär som dessutom visat sig vara väldigt lönsam.

Foto: TT

Annons