Sprickan mellan Victoria och danska kronprinsparet

Kronprinsessan Victoria, kronprinsessan Mary och kronprins Frederik

Kronprinsessan Victoria rörde upp starka känslor i våras när hon skaffade lilla blandrasen Rio. Valet sticker ut även sett till nordiska kungligheter.
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!
Slå på ljud

Starka känslor för en liten hund, det var temat i våras när kronprinsessan Victoria välkomnade lilla Rio till familjen.

Ja, att Rio är en blandning mellan pudel och cavalier king charles spaniel, en så kallad cavapoo, skapade frustration på sina håll. Hundköpet ledde till och med till debattartiklar.

Som Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben uttryckte det till Svensk Damtidning:

– Kungafamiljen har en viss påverkan, så det här kan leda till att fler vill ha cavapoos. Och det kan vi tycka är olyckligt. De som föder upp blandrashundar har inte några formella krav på sig, som våra uppfödare har.

Hunden Rio

Här hänger hunden Rio hemma på Haga slott!

Och visst sticker valet ut, även sett till andra kungligheter. Om vi sneglar över till Danmark har både kronprinsfamiljen och prinsfamiljen varsin hund, båda renrasiga.

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria tänker lika

Boarder collien Grace hos kronprins Frederik Mary, lilla bichon frisen Cerise hos prins Joachim. Drottning Margrethe har haft flera taxar.

Ja, det är tydligt att det är renrasigt som gäller inom den danska kungafamiljen. I den svenska kungafamiljen tycks det dock inte vara lika strängt.

LÄS MER: Kartläggning! Här är de kungliga husdjuren

Förvisso har kung Carl Gustaf hunden Brandie som är en bayersk viltspårhund men prinsessan Madeleine har, precis som sin syster, en blandras.

Båda har till och med valt pudelblandningar. Hunden Teddy, som är en labradoodle, är en självklar medlem i familjen hemma hos Madeleine i Florida!

Prins Nicolas, hunden Teddy och prinsessan Leonore

Prins Nicolas, 5, och prinsessan Leonore, 6, tillsammans med sin labradoodle Teddy.

Kung Carl Gustaf indragen i kontroversen

Kronprinsessan Victorias val av hund sved extra mycket för den Svenska kennelklubben då kung Carl Gustaf är Kennelklubbens officiella beskyddare.

Samtidigt tänker man inte bestraffa kungen för ett val hans dotter gör.

– Svenska Kennelklubben kommer inte, som några kräver, att frånta att H M Konungen titeln SKKs höga beskyddare för att hans barn har valt en blandras, sa Hans Rosenberg till Svensk Damtidning i våras.

LÄS MER: Kriget om Victorias blandrasvalp: ”Hundrasism!”

Foto: Året med kungafamiljen/SVT, Prinsessan Madeleine/SVT, TT.