Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Storbråk kring kung Harald – här sätter Johan T Lindwall ned foten i direktsändning: "Obegripligt!"

05 mar, 2024, 21:06 
Debatt i norsk tv efter orden om kung Haralds hälsotillstånd.
Annons

De senaste dagarna har kung Harald, 87, stått i fokus, inte bara hemma i Norge. Detta efter att han insjuknat under en privat resa till Malaysia, tvingats operera in en tillfällig pacemaker och flugits hem – något som kostade stora summor.

Svensk Damtidnings chefredaktör skapade stora rubriker i grannlandet när han kritiserade det faktum att kung Harald fick genomföra en sådan påfrestande resa – trots att hans sviktande hälsa varit känd sedan tidigare.

Under tisdagskvällen debatterades frågan om kung Harald i norska NRK.

Kung Haralds infektionsdrama – detta har häntBrand logo
Kung Haralds infektionsdrama – detta har hänt

Bråket kring kung Harald i Norge – Haakons svar

Det var i Se och Hör som Johan T Lindwall beskrev resan till Malaysia som "galenskap":

– De som tillät detta borde få sparken. En resa från Norge till Langkawi tar mer än en dag och är tillräckligt tröttsamt för unga och friska människor. Och hur är det med värmen? Kung Harald och drottning Sonja reste från tio grader Celsius hemma i Oslo till 36 grader Celsius i Malaysia. Och det är helt klart att kungens kropp inte klarade den här påfrestningen.

Annons

Orden spreds som en löpeld i Norge. Dagbladets kommentator Sigrid Hvidsten menade att kung Harald är vuxen och får fatta sina egna beslut, men snabbt skulle Johan T Lindwall få uppbackning av experten Trond Blindheim, även det i Dagbladet.

– Det visade sig att kungen inte tålde den resan. Det var kanske inte särskilt klokt att ge sig ut på en så lång resa, när man är 87 år och inte vid den bästa hälsan. Då ska man hellre undvika sådana semesterresor, säger han till tidningen.

När kronprins Haakon mötte pressen under tisdagen lyftes kritiken mot att låta kung Harald resa så långt bort. Då medgav Haakon att han och hovet ska utvärdera hur situationen skötts, speciellt gällande kommunikationen med omvärlden.

Reaktionerna i norsk press har varit starka. Det har bland annat handlat om kostnaden för att flyga hem Harald, som kostade 2 miljoner norska kronor, som vissa anser är alldeles för mycket.

Annons

Johan T Lindwall ryter ifrån i sändning efter orden om kung Harald

Nu debatterades frågan om kung Harald och reaktionerna i pressen i NRK:s program Debatten, och Johan T Lindwall var inbjuden och medverkade via länk direkt från Stockholm.

Det blir vilda diskussioner kring huruvida norsk media ska ställa kritiska frågor om Haralds resa, och dela för allmänheten vad evakueringen kostade.

När Johan T Lindwall kliver in i debatten, gör han det klart att han inte tycker att de kritiska frågorna lämpar sig just precis nu:

– Absolut, men inte här och nu. Allting har sin tid. Nu skulle det istället vara fokus på att se att kungen kommer hem och tillfrisknar. Sen kan man ställa sånna frågor. Det är inte passande att göra det nu – absolut inte, säger Johan T Lindwall.

– Det handlar om att visa respekt för en annan människa – det handlar om en människa som är svårt sjuk. Då passar det inte att prata ekonomi eller vad det kostar.

Annons

Johan konstaterar också att vi inte sett en liknande situation här i Sverige.

– Det har aldrig uppstått ens en diskussion om att vi ska hämta hem vår statschef från ett annat land för att han är allvarligt sjuk - det skulle aldrig hända.

På frågan om huruvida det var rätt att kung Harald reste till Malaysia från första början, står Johan T Lindwall fast vid sin åsikt som han uttryckt i norsk press.

– Vi tar ett annat perspektiv – låt oss säga att vi inte tänker på att det är en kunglighet, det är en 87-årig man som har varit ut och in på sjukhus väldigt mycket. Han kanske är morfar eller pappa och säger till sin familj att nu tänker jag åka till andra sidan jordklotet till Malaysia på semester!

– Då tror jag nog att man själv hade känt att: Vänta nu. Du har ju varit jättesjuk – vi kanske ska vänta med den här resan tills du är helt okej? Det är inte frågan om det är en kunglighet eller inte. Det här är en person som haft stora hälsoproblem, att då åka till andra sidan jorden och att närheten – i det här fallet hovstaben – tillåter det, det är för mig helt obegripligt.

Foto: TT/Skärmdump NRK

Annons