Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stora förändringen för Victoria på Haga – sker om 10 månader

27 nov, 2022, 19:00 

En stor förändring kommer ske borta på Haga Slott – och det är bara några månader kvar.

Annons
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!Brand logo
Så har du aldrig sett Victoria förut • Privata orden till Madeleine • Smällen mot Margrethe – 3 snackisar från vecka 47!

Om en knapp månad träder vi in i det kungliga superåret 2023! Vår kung Carl XVI Gustaf firar hela 50 år på tronen, och det hela kommer uppmärksammas hela året och firas med pompa och ståt.

Men det innebär också en stor förändring, inte minst för kronprinsessan Victoria.

Nu måste hon vara förberedd – för det blir mycket att göra, och det kommer märkas av hemma på Haga Slott.

Väntas göra många kungliga uppdrag

Den 15 september 1973 tillträdde vår kung tronen och nu ska det firas. Men det gör han såklart inte ensam. Som Sveriges nästa drottning är Victorias närvaro högst avgörande, hon måste finnas där vid kungens sida på kungliga uppdrag året igenom. Det är ju trots allt hon som en dag kommer ärva hans plats.

Kronprinsessan Victoria och kungen
Sida vid sida, så ser vi redan nu kronprinsessan och kungen. Men nu blir det alltså ännu mer.

Den stora jubileumshelgen inleds på dagen kungen tillträdde, och det kommer bland mycket annat uppmärksammas med Te Deum i Slottskyrkan och sångarhyllning på yttre borggården.

Annons

Den stora finalen äger rum i anrika Rikssalen på Kungliga Slottet, där firandet går i mål med en pampig galamiddag.

Men samtidigt är det bara en liten del av vad som komma skall. Redan direkt efter nyår är det Sverigemiddag på slottet, och under året ska kungaparet besöka alla Sveriges residensstäder.

Dessutom blir årets nationalfirande mer storslaget än någonsin, förutom det traditionsenliga firandet på Skansen väntar ett sällan skådat festmingel på Nordiska museet.

Där räknas nästintill alla dyka upp – kungligheter, statsministern, regeringen och diplomater har alla fått en inbjudan av kungen.

Kronprinsessan Victoria på galamiddag
Såhär piffig kommer vi få se Victoria flera gånger nästa år.

För Victoria innebär detta såklart en hög arbetsbelastning. Hon är redo att rycka in och finnas där vid sin fars sida detta viktiga år, för att återigen visa prov på sin plikttrogenhet. Men det kommer märkas hemma på Haga.

Annons

Tydliga förändringen på Haga

Det är ju så, att Victoria samtidigt som hon är vår framtida regent, också är en helt vanlig tvåbarnsmamma och hustru. Men detta superår är det ett faktum att det kommer märkas lite extra att hon har en kunglig roll att axla.

Prins Daniel firar 50 år den 15:e september – samma dag som kungens stora firande. Det är oundvikligt att födelsedagsfirandet kommer hamna i skuggan av kungens tronjubileum, där Victoria också kommer behöva lägga mycket fokus.

Sonen prins Oscar, 6, står också inför en stor förändring. Han tar klivet från förskoleklass till ettagluttare, men det kommer bli svårt för Victoria att finnas där så som hon hade önskat. Hon har ju inte mer timmar på dygnet än någon annan.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar
Victoria kommer ha fullt upp nästa år.

Inte heller kan hon räkna med någon avlastning, prinsessan Madeleine som annars hade kunnat fylla hennes plats när tiden var knapp bor ju borta i Florida.

Samtidigt räknar folket med att se kronprinsessan där, den omåttligt populära tronarvingen som en dag kommer representera Sverige.

Foto: TT

Annons