Stora gåtan kring prinsessan Sofia efter födseln

Prinsessan Sofia

Karin Törnblom/TT

Prinsessan Sofia omges av ett stort frågetecken efter födseln av prins Julian.

503 Service Unavailable

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip fick i förra veckan äntligen välkomna sitt tredje barn.

Prins Julian är kommen, och på den första bilden ser vi att det rör sig om en fullständigt bedårande liten gosse.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Kungahuset (@kungahuset)

Prinsessan Sofia – stor gåta efter förlossningen

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var oförskämt fräscha efter BB-vistelsen.

Pontus Lundahl/TT

Så här löd den högtidliga kommunikén, försedd med riksvapnet, som riksmarskalk Fredrik Wersäll lät sända ut klockan 14.54 i eftermiddags, när Sveriges nyfödde prins hade hunnit bli tre och en halv timme gammal:

Riksmarskalksämbetet har glädjen att meddela att H.K.H. Prinsessan Sofia fredagen den 26 mars 2021 klockan 11.19 nedkom med en frisk och välmående son på Danderyds sjukhus. Såväl mor som barn mår bra.

Prinsessan Sofia fick vara med om en ganska så dramatisk förlossning. Hon och Carl Philip fick åka in till Danderyds sjukhus tidigt på fredagsmorgonen.

– Jag fick informationen vid 06.00-tiden, och sedan föddes deras son klockan 11.19, har hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

– Det var en helt normal förlossning och prinsessan Sofia och prins Carl Philip är jätteglada och tacksamma över att det har gått så bra och att barnet mår bra. Så de är helt enkelt väldigt lyckliga och glada.

– Det gäller för övrigt hela kungafamiljen. Alla är glada över att allting har gått vägen.

Redan vid 18-tiden, alltså knappt sju timmar efter att Julian fötts, kom bilder från TT där Sofia och Carl Philip sågs lämna sjukhuset.

Här är förklaringen

Det har förvånat en hel del. Många kvinnor som genomgått en förlossning väljer att stanna på sjukhuset i upp till 48 timmar.

En gåta kan tyckas – men faktum är att Sofia och Carl Philip agerar efter Danderyds sjukhus rekommendationer. De stannade precis så länge att de uppfyllde sjukhus minimirekommendation.

"Vi rekommenderar alla att stanna sex timmar efter födseln, därefter varierar vårdtiden utifrån behov. När välbefinnandet hos mor och barn kan säkerställas lämnar man BB och kommer tillbaka för återbesök en till tre dagar senare. Barnmorska och barnläkare gör en bedömning tillsammans med er. Innan hemgång undersökes barnet av barnläkare", kan man läsa på Danderyds sjukhus hemsida.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

LÄS MER: Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning

LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv

LÄS MER: Marie och Erik Hellqvists okända liv – så lever de egentligen