Stora oron för Mette-Marit: Sjuk – mitt i coronastormen

13 dec, 2021, 13:54 
Kronprinsessan Mette-Marit
Drottning Silvia är förkyld, Mette-Marit har influensasymptom. De är lika sårbara som vi andra – och kring Mette-Marit är oron extra stor.
Annons
Allt om Norges kungahus!
Allt om Norges kungahus!

Är man som kronprinsessan Mette-Marit obotligt sjuk i lungfibros så är varje luftvägsinfektion potentiellt farlig. Och ovanpå det kommer rädslan för att hon ska bli sjuk i covid-19. Coronaviruset sprider sig just nu med en rasande fart i Norge:

– Det har kommit nya chocksiffror här i dag. Folkehelseinstituttet har gjort en kalkyl som visar att mellan 90 000 och 300 000 kan bli smittade VARJE DAG om tre veckor, säger Anders Johan Stavseng, redaktör på Se og Hør i Oslo.

Kronprinsessan Mette-Marit med munskydd
Med diagnosen kronisk lungfibros måste Mette-Marit vara extra försiktig.

Hovets besked om kronprinsessan Mette-Marits covidtest

I helgen kunde det norska hovet i alla fall komma med ett lugnande besked. De influensasymptom som i fredags stoppade Mette-Marit från utdelningen av Nobels fredspris i Oslo var inte covid-19:

Annons

– Kronprinsessan har testat negativt för corona, meddelade det norska hovets biträdande kommunikationschef Sven Gjeruldsen.

Så hur står det till med Mette-Marit i dag måndag?

– Slottet har inte gått ut med någon ytterligare information, säger Anders Johan Stavseng, hovexpert på Se og Hør.

– Men eftersom Mette-Marit är allvarligt lungsjuk så är det sannolikt att läkarna vid Rikshospitalet har henne under extra kontroll. Hon är dock inte inlagd, utan befinner sig hemma på Skaugum.

Har hon tvingats ställa in fler uppdrag?

– Nej, hon har inga uppdrag i den kungliga kalendern förrän hon ska besöka Sverige i slutet av januari.

Kronprinsessan Victoria Kronprinsessan Mette-Marit Gotland Semester 2021
Victoria och Mette-Marit under semestern på Gotland i september. Om bara sex veckor är planen att de ska träffas igen, när Norges kronprinspar ska komma till Stockholm på ett officiellt besök.
Annons

Foto: TT, Johan Hellström/Kungliga Hovstaterna.

Annons