Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Stort drama kring Victorias vän – avsäger sig prinstiteln

04 apr, 2022, 10:27 
Kronprinsessan Victoria
Det är ett dramatiskt besked som nu har nått kronprinsessan Victoria – och det handlar om hennes vän prinsen.
Annons
Här är Europas alla kungahus!Brand logo
Här är Europas alla kungahus!

Han och kronprinsessan Victoria är jämnåriga och de har alltid haft en vänskaplig relation. Och när han gifte sig var kungen och drottning Silvia hedersgäster på bröllopet.

Men det senaste året har ingenting varit sig likt i det jordanska kungahuset och i dag kommer beskedet att allting har ställts på sin spets:

Prins Hamzah meddelar att han avsäger sig sin kungliga titel – och han gör det i ett inlägg på Twitter!

Kronprinsessan Victoria med prins Hamzah av Jordanien som nu avsagt sig sin prinstitel
När Victoria besökte klippstaden Petra var det prins Hamzah själv som flög henne dit i sin helikopter. Och det var också han som både tog emot henne på flygplatsen i Amman – och vinkade farväl när hon lämnade Amman efter sitt veckolånga besök.

Därmed har det kungliga drama som helt uppenbart har utspelats bakom palatsmurarna nu nått ut i offentligheten.

Annons

– Efter det jag har gått igenom de senaste åren har jag kommit till slutsatsen att min personliga övertygelse och de värderingar som min far har ingjutit i mig – och som jag har försökt hålla fast vid under hela mitt liv – inte är i linje med vår institutions tillvägagångssätt, trender och moderna metoder, skriver prins Hamzah i inlägget.

Han meddelar samtidigt att han avstår från sin titel – Hans Kungliga Höghet Prins Hamzah av Jordanien – för att han därmed inte har något annat val.

Maktkamp och kris i Jordaniens kungafamilj

Jordaniens kungafamilj – före krisen. Fr v: Drottning Rania, prins Hamzah med sin fru, kung Abdullah och drottning Noor.

Hans dramatiska Twitter-inlägg ser därmed ut att bli slutet på den maktkamp som han har utkämpat med sin halvbror, Jordaniens kung Abdullah. Det kommer också nästan på dagen ett år efter att prins Hamzah publicerade ett videomeddelande där han vädjade om hjälp – detta efter uppgifter om att kung Abdullah placerat honom i husarrest efter vad som kallades för ett kuppförsök.

Annons
Kronprinessan Victoria med prins Hamzah av Jordanien
Kronprinsessan Victoria med prins Hamzah.

Prins Hamzah uppmanades i ett offentligt uttalande att upphöra med ”de aktiviteter som skulle kunna underminera säkerheten i landet”. Däremot tillbakavisades alla uppgifter om att han hade gripits.

Den nu före detta prins Hamzah är son till kung Hussein och svenskättade drottning Noor, och han utnämndes till Jordaniens kronprins 1999, men blev bara fem år senare utmanövrerad av sin äldre halvbror kung Abdullah.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på besök hos kung Abdullah och drottning Rania av Jordanien
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på officiellt besök hos kung Abdullah och drottning Rania 2018.

Foto: TT.

Annons