Stort pengabråk i kungafamiljen – Margrethe måste säga ifrån till sonen

Stort pengabråk i kungafamiljen – Margrethe måste säga ifrån till sonen

Prins Joachim bor numera i Paris tillsammans med familjen.Men kommer han då att kunna räkna med sitt apanage?
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 9?
Slå på ljud

Prins Joachims flytt till Paris var ett sätt för 50-åringen att följa sina drömmar. En chans att satsa på sin stora passion: det militära, och studierna på den ansedda skolan École Militaire. Med sig tog han hustrun Marie och barnen Henrik och Athena.

Svensk Dam har tidigare pratat med Jacob Heinsel Jensen, reporter på danska Se og hör. Han berättade att Joachims framtid är ett stort diskussionsämne i vårt grannland.

Bråk om prins Joachims pengar

Marie och Joachim

Joachim och Marie har flyttat till Frankrike tillfälligt medan Joachim genomgår en tuff militärutbildning.

– Jag tror att nåt stort kommer att hända när Joachim är klar med militärskolan. Vi vet inte om de kommer att flytta tillbaka till Danmark. Det kommer att bli tufft att flytta tillbaka. Många kungaexperter som jag pratat med beskriver att kungamakten i Danmark är centrerad kring prins Frederik och prinsessan Mary. De ser ingen framtid för Joachim och Marie där de får jobba så mycket som de vill. Men vi får svaret om fyra, fem månader, sa Joachim.

Joachims framtid är också en pengafråga. Om han flyttar till Paris kommer det att höjas röster om att han ska fråntas sitt apanage.

“Det är väldigt mycket pengar”

Det menar kungaexperten Sören Jakobsen.

– Han kan bara kräva full apanage om han kommer hem och tar plats i kungahuset utan att ha ett jobb i utlandet. Det är ju väldigt mycket pengar. Han är ju på samma lönenivå som en direktör. Och det är inte hållbart om han kommer hem för några få kungliga plikter, säger Sören till Se og hör.

Sören tror att drottning Margrethe delar hans åsikt i frågan. Om Joachim motsätter sig, då kommer drottningen att säga ifrån.

– Han får veta det från sin mor, säger Sören.

 

LÄS MER: Oron för prinsessan Marie i Paris