Sven Wollter vägrade träffa kungen – ljög för att slippa

Sven Wollter var en varm och älskvärd man. Men en sak var han inte vidare förtjust i: monarkin.

Sven Wollter är död. En av vår tids stora svenska skådespelare, med paradroller i "Raskens", "Mannen på taket" och "En sång för Martin" (för att nämna några), har gått ur tiden.

Det var hans dotter, Stina Wollter, som via sitt Instagram-konto gav oss det tragiska beskedet.

"Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in i ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år", skrev Stina.

Sven Wollter är död – älskades av många

Sven var inte bara skådespelare. Han var också författare – och debattör. Sven förblev trogen kommunist in i det sista och hymlade inte med sina ideologiska övertygelser, även om de stack i ögonen hos vissa.

Sven var till exempel inte vidare förtjust i vårt statsskick. 2015 skrev han en debattartikel där han pläderade för att monarkin borde bli avskaffad och kungafamiljen "släppas fri".

"De verkar ju i stort sett vara hyggligt folk av genomsnittlig begåvning, men låter sig likafullt infantiliseras i det offentliga rummet. Obegripligt. De gör det av pliktkänsla mot sitt folk, sägs det, men vore inte att abdikera från denna ålderdomliga och ovärdiga struktur det bästa sättet att visa pliktkänsla mot svenska folket?", skrev Sven.

"Om familjen Bernadotte vill göra något av vikt i nuläget vore det att öppna Stockholms slott för alla hemlösa. Satsa lite av apanaget och inhandla sängar på Ikea, öppna soppkök i Festvåningen och bollhav för de yngre i Rikssalen. Observera, jag skojar inte, det behövs rejäla tag för att bryta den förnedring som kungahuset tillåter vila över oss."

LÄS OCKSÅ: Kungen i bråk med personalen på hovet: "Personen är rökt"

Sven Wollter ljög för kungen

Sven Wollter och kungen.

Sven Wollter var inte förtjust i monarkin.

Men känslorna var inte ömsesidiga. Hovet uppskattade honom så mycket att de 2013 beslutade sig att tilldela honom kungamedaljen ”Litteris et Artibus”.

Då utsatte Sven kungen för en liten kupp.

– Jag skrev ett litet brev och sa att jag var upptagen den där dagen och att jag hade en tandläkartid som jag inte ville missa, har Sven berättat för SVT.

– Visst ljög jag, det är klart, men jag tyckte det var oförskämt att säga dra åt helskotta.

Sven fick istället medaljen på posten, och då grävde han ner den i sin mammas grav.

– Hon hade blivit jätteglad åt den där medaljen, därför då hade yngste glytten i alla fall blivit nån slags accepterad i sånt sammanhang, sa han.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victoria indragen i skandal efter lyxsemestern