Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Svensk Dam avslöjar: Efter tronskiftet – nu kommer drottning Margrethe till Sverige

23 maj, 2024, 12:30 
Vendela Lönnqvist
TT
Snart kommer den danska drottningen till Sverige!
Annons

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning.

Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikeraBrand logo
Chocken: Då fick Frederik veta att Margrethe ska abdikera

Då abdikerade drottning Margrethe

Så inledde danska drottning Margrethe sitt nyårstal i vintras.

– Jag överlåter tronen till min son, kronprins Frederik. Mitt tack går till alla de många, många människor som vid speciella evenemang, såväl som i vardagen, har omgett mig och min familj med kärleksfulla ord och tankar. Det har förvandlat dessa år till en serie pärlor.

Kung Frederik rörd till tårar

Beskedet chockade bara inte en hel nation. I utländska medier gick pressarna varma – det var dags för en generation att ge plats åt en ny, och till publikens jubel utanför Amalienborgs slott den kyliga januarimorgonen gick Frederik från att vara kronprins till att ta över som kung.

Annons

En historisk dag för Danmark, och det var en rörd kung som tackade för stödet. Samtidigt tackade Margrethe för sina prick 52 år på tronen.

Idag ser livet annorlunda ut för den "pensionerade" drottningen.

Margrethes nya liv

Trots att hon bibehåller sin titel, har hon bytt ut kungliga uppdrag mot en mer stillsam vardag. Svensk Damtidning har tidigare bjudit in till Margrethes våning på Amalienborg, där hon omger sig med litteratur, konst och priset hon nyligen fick för Årets Kostymdesigner.

– Jag är djupt tacksam, rörd och stolt. Och att få ett pris som branschen själv delar ut gör mig extra glad. Det har varit en otrolig glädje att få bidra till filmen!, berättar hon.

Drottning Margrethe kommer till Sverige

Snart väntar dock en resa för drottningen. Svensk Damtidning kan nu avslöja att hon, tillsammans med prinsessan Benedikte, kommer till Sverige den 4 juni!

Närmre bestämt kommer de två kungligheterna till Sofiero slott, för att medverka under invigningen efter en tre år lång renovation.

Det hela börjar med en förhandsvisning för drottningen och prinsessan, som kommer vistas på plats mellan cirka klockan 11.30-15.00.

Där emellan väntar en lunch och en möjlighet att köra runt i parken i en golfbil.

Annons