Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tabben mitt under kungens firande – allt fångades på film!

13 aug, 2023, 15:00 
Felicia Plåt
Kungen
Kungen har suttit på tronen i 50 år. Foto: TT

Under kungen 50-årsdag råkade stadsministern snubbla på orden.

Annons

2023 är ett stort år för det svenska kungahuset. Inte nog med att det var 500 år sedan Gustav Vasa blev kung över Sverige så har vår nuvarande kung Carl Gustaf suttit på tronenen i hela 50 år.

Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med LeonoreBrand logo
Kungliga barnens härliga festkväll – Madeleines ögonblick med Leonore

Kungens 50-årskalas 1996

Det kommer bli ett stort firande den 15 september med både kunglig kortege och galamiddag på kungliga slottet där flera internationella kungligheter är inbjudna. Det kommer bli en dag att minnas.

Kungen har firat en annan stor 50 årsdag, nämligen 1996 när han fyllde 50 år. Det var flera dagars fest för kungen och familjen. Det var festkväll i Globen med Magnus Uggla och ingen mindre än Stevie Wonder var influgen från Los Angeles.

Själva 50-årsdagen började med uppvaktning på slottet. Kungafamiljens före detta barnflicka Åse Blomqvist hade bakat chokladtårtan i tre våningar. Sedan väntade kortege, lunch på Vasamuseet för 150 gäster, innan kungen tog emot folkets jubel vid Norrbro.

Annons

Det blev några riktigt lyckade dagar, men det var en lite incident som säkerligen kungen kommer ihåg från firandet. Det var nämligen när den dåvarande stadsministern Göra Persson skulle utbringa ett fyrfaldigt leve för kungen på hans 50 årsdag som det gick lite snett.

Göran Persson felsägning

I sitt tal för kungen råkade Göran snubbla på orden och vi alla fick fundera över hur gammal kungen faktiskt blev.

"Vi har samlats för att fira kung Carl XVI Gustaf på hans 15...50 årsdag", sa han och råkade säga att kungen var några år yngre än vad han egentligen var.

Det hela blev en rolig grej och kungen gjorde en liten snopen min åt Göran och hela publiken började skratta år stadsministerns lilla felsägning. Kungen skakade sedan Görans hand som en rolig grej.

Det kan hända vem som helst och som tur var fixade Göran till sin felsägning snabbt som blixten. Det är nog ett ögonblick han ser tillbaka på och kan skratta åt.

Annons