Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tidigare anställd bryter tystnaden om Victoria – det pågår egentligen

05 maj, 2024, 16:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Den tidigare anställda talar ut – och berättar vad som pågår bakom de kungliga stängda dörrarna.
Annons
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildningBrand logo
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildning

Kronprinsessan Victoria är i den unika positionen att hon en dag ska bli drottning, och det är något hon förberetts för i stort sett hela sitt liv.

Ja, drottningskolan Victoria gått och går i har varit en omtalad sådan, och är egentligen inte en skola i ordet rätta bemärkelse.

Snarare är det ett ständigt pågående arbete där Victoria i stort och smått förbereds för sin framtida roll, och nu kan en man som anställdes för att hjälpa kronprinsessan med just detta tala ut.

Tidigare anställd berättar om Victoria

Victoria har en gedigen utbildning i ryggen vilket såklart inte är en slump. Kungen kastades in i ämbetet bara 27 år gammal och har flera gånger pratat om hur han önskar att han hade mer kött på benen när han tog över tronen.

Annons

Något han sätt till att hans tronföljare till dotter har. Som vår monark sa i dokumentären Kungen och jag:

– Man skulle hellre vilja vara äldre och ha längre och större erfarenheter, självfallet. Jag hade ingen erfarenhet alls.

Så Victoria har fått lära sig mycket, både i skolbänken och det kungliga fältet. Och en som var högst inblandad i hennes utbildning är kungaexperten Herman Lindqvist.

Han anställdes som kronprinsessans privatlärare i historia under Victorias uppväxt och jobbade tre intensiva år med Sveriges framtida drottning. Och nu kan han berätta hur det var bakom de stängda dörrarna – och hur Victoria var som elev:

– Hon var väldigt bra. Hon var vaken och pigg och intresserad. Hon är ju dyslektiker, det var därför hon bad mig prata om historia. Jag pratade och pratade i tre år. Victoria var väldigt intresserad och gjorde anteckningar. Nästa gång vi sågs frågade hon om vissa saker jag hade berättat tidigare. Hon var verkligen intresserad och tog till sig av vad jag berättade, förklarar Herman för Aftonbladet.

Kung Carl gustaf står bakom kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria har förberetts för att bli drottning i stort sett hela sitt liv. Foto:Roger Tillberg/TT

Sanningen om kronprinsessan Victoria

Herman berättar också skillnaden mellan de tre kungabarnen där han beskriver hur Victoria verkligen har drottningdrag – något som märktes redan när hon var liten:

Annons

– Victoria är en riktig aristokratisk person. Hon är en inkännande, artig och empatisk människa. Varje gång det kom in te så ställde hon genast fram koppen och hällde upp till mig medan Madeleine satt och väntade på att jag skulle hälla upp till henne. När jag skulle gå så frågade Victoria om hon kunde hjälpa mig med taxi utan att det kändes konstigt. Hon är mycket behaglig. Vi hade historia en timme, sedan satt vi kvar och pratade om hon inte hade något efter.

Och kronprinsessans drottningskola är som sagt inte över. Nu i höst ska hon gå en officersutbildningheltid för att fördjupa sin förståelse i taktik, krigsvetenskap och militärstrategi.

Foto: TT

Annons