Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trista beskedet bara månader innan flytten – Madeleine och Chris stängs ute

31 maj, 2023, 06:00 

Nu står det klart. Madeleine och Chris står helt utanför.

Annons

Det är bara några sommarmånader kvar innan prinsessan Madeleines och familjens flyttlass till Stockholm går. Enligt hovet är det i slutet av augusti som de landar på svensk mark för att stanna – och försäljningen av lyxvillan är i full gång.

Mitt i flyttyran kommer också ett nytt besked hemma från Sverige.

Kungafamiljens apanage – så många miljoner får deBrand logo
Kungafamiljens apanage – så många miljoner får de

Frågetecknet inför prinsessan Madeleines flytt hem

Sedan prinsessan Madeleine lämnade Sverige och flyttade utomlands har hennes kungliga åtaganden varit få. Hon arbetar fortfarande, inte minst med Childhood där hon är vice hedersordförande, men hon gör ytterst få kungliga uppdrag.

När familjens flytt till Sverige blev känt börjades det genast att spekuleras i hur hennes roll nu skulle ändras. Kommer Madeleine ta ett kliv fram, och jobba aktivt som prinsessa likt Sofia?

Annons

Det får tiden utvisa, men faktum är att redan tidigare i år meddelade prinsessan att hon fått nytt jobb i Sverige, som beskyddare för Millesgården på Lidingö.

Skulpturer på Millesgården
På vackra Millesgården kommer Madeleine säkerligen tillbringa en hel del tid.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill får inte apanage

Nu kommer ett tydligt kvitto på Madeleines år i utlandet. I fjol släppte hovet en verksamhetsberättelse, där man redovisar hur pengarna fördelats i kungafamiljen och i hovets verksamheter.

Sedan 2021 kan vi alltså få reda på hur rambeloppet, eller apanaget, fördelas i kungafamiljen. Nu är rapporten för 2022 här.

Och den talar sitt klara språk – prinsessan Madeleine och Chris O'Neill stängs ute helt och fick noll kronor av kungen. Föga förvånande, då han har sina krav på vem som får pengarna. Det är bara de medlemmar i familjen som utför officiella åtaganden på kungens uppdrag som får ta del av rambeloppet.

Annons

I övrigt är siffrorna från 2022 väldigt lika de som presenteras 2021, med mindre ökningar. Prinsparet fick exempelvis 1 121 000 kronor och kronprinsessparet 4 586 000 kronor.

Detta lämnar oss givetvis med ett stort frågetecken. Kommer Madeleine få fler åtaganden nu när hon strax kommer vara bosatt i Sverige, och hur mycket av apanaget får hon då?

Foto: TT

Annons