Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Trista beskedet om svenska "The Crown" – pågår bakom stängda dörrar

17 apr, 2024, 11:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu får vi äntligen en uppdatering kring svenska versionen av "The Crown"!
Annons

När Netflix 2016 släppte tv-serien "The Crown", en dramatisering av det brittiska kungahusets historia, haglade både ris och ros från alla världens hörn och kanter.

Johan T Lindwall på världspremiären av The Crown: ”Detta är fantastiskt!”Brand logo
Johan T Lindwall på världspremiären av The Crown: ”Detta är fantastiskt!”

Kritiken mot brittiska "The Crown"

Serien tar avstamp i en ung Elizabeth när hon krönas till drottning 1953 och sträcker sig under flera decennier fram till och med efterdyningarna av prinsessan Dianas död.

Elizabeth Debicki spelade prinsessan Diana.IMAGO/Supplied by LMK

Men kritiken tätnade inför att den sista säsongen skulle släppas och detaljer om hur Dianas död skulle porträtteras kom fram.

Många ansåg bland annat att det var osmakligt och klandervärt att gestalta Diana som ett "spöke", medan andra kritiserade serien för att fortsätta sändas även efter drottning Elizabeths död den 8 september 2022.

Annons

Manusförfattaren om svenska versionen av tv-serien

Men trots kritiken har ingenting sagts om att den svenska versionen, "Monarki", inte kommer bli verklighet.

Faktum är att arbetet inför ett svenskt serie-porträtt av vår kungafamilj, i "The Crown"-anda, började redan 2021.

När projektet blev känt berättade manusförfattaren Åsa Lantz att den svenska kungafamiljen, trots mindre känd, har en djup historia:

– Andra kungar och drottningar sägs ha påverkat världshändelserna. Vår kungs historia är en annan. Mindre storslagen och känd men minst lika dramatisk och fascinerande. Och, för många av oss, helt okänd.

Därför har "Monarki" inte spelats in än

Tanken var att "Monarki" skulle ha premiär 2022. Men projektet har till synes stått stilla, något Åsa förklarar som en fråga om finansiering.

Annons

– Det pågår finansiering och fortfarande en del utveckling, men det är främst finansiering som pågår.

Kronprinsessan Victoria om svenska tv-serien

Och gällande personerna i fråga verkar det som någonting positivt att tv-serien ännu inte blivit verklighet. Kronprinsessan Victoria är nämligen inte så sugen på att bli gestaltad.

– Ja, alltså för den som blir porträtterad kommer det alltid att kännas väldigt märkligt, så det känns väl så där. Hur kan det möjligen bli rätt? Det är svårt att ta sig an, särskilt när personerna lever, sa Victoria till Svenska Dagbladet 2022.

Kungens liv blir tv-serie!Brand logo
Kungens liv blir tv-serie!

"Det finns en plan"

Men trots att personerna som karaktärerna kommer baseras på ställer sig motvilliga till serien, är det ingenting som gör att producenterna slopar projektet. Det finns nämligen en tidsplan, även om "branschen är som den är just nu", säger Åsa Lantz till Expressen:

– Det har vi, men det är ingenting jag får lov att säga tyvärr. Men det finns en plan för när det ska sätta i gång och så, men jag kan tyvärr inte säga det.

Annons