Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dystert besked till Ewa Westling i Ockelbo – larmet: "Befarar det värsta"

29 maj, 2024, 19:00 
Här är orden prinsmamman inte vill höra.
Annons

Ockelbo-sonen prins Daniel ser till att aldrig glömma vart han kommer ifrån. Hemma på Haga har han satt upp en tavla från hemorten, och kronprinsessfamiljen åker ofta upp till Gävle för att hälsa på Olle och Ewa Westling.

Ja, för där bor de kvar, i det röda kedjehuset på Smältvägen.

Men nu kommer det dystra vittnesmål från Ockelbo.

Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!Brand logo
Tillbakablick: Victorias och Daniels första besök i Ockelbo!

Kronprinsessan Victorias varma ord om familjen Westling

Ockelbo har alltid varit en fristad för kronprinsessparet. Det var ju här de tillbringade mycket tid i början av sin relation, när världen ännu inte visste att Victoria träffat sin stora kärlek.

Annons
Ewa och Olle Westlings hus i Ockelbo
Här växte prins Daniel upp.Per Eriksson/TT

– Jag trivs väldigt bra hos din familj. Det är ett andningshål, en trygghet och ett lugn att vara hos er, har kronprinsessan sagt.

Dessutom är ju detta en av få platser där kungligheterna får vara "vanliga". Man brukar prata om en outtalad pakt bland lokalbefolkningen; här gör man inget stort nummer av att stöta på dem på stan.

– Ingen kommer att störa dem här. Det är Ockelboandan, sa kommundirektör Lasse Sjödin till DN 2009.

I Ockelbo finns ju också Estelle och Oscars älskade farföräldrar, mycket fin natur som de älskar att utforska, eller bara strosa runt på stan ostört.

Annons
Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, Olle Westling och Ewa Westling tittar på när prins Daniel deltar i en ishockeymatch vid invigningen av Ockelbos nya kombihall
Kronprinsessan Victoria, prins Oscar, Olle Westling och Ewa Westling tittar på när prins Daniel tävlande i en ishockeymatch vid invigningen av Ockelbos nya kombihall 2018.Pontus Lundahl/TT
Annons

Dystra larmet från Ockelbo – orden Ewa Westling inte vill höra

Men alla verkar inte ha samma idylliska bild av platsen – och nu larmar en invånare om situationen i en insändare i Gelfe Dagblad.

Skribenten är rak, och under rubriken "Ockelbo har stannat av i utvecklingen" inleder denne:

– Jag blir orolig för Ockelbo.

I insändaren skriver man att byskolan stängt ner i Ockelbo, det finns inte längre några banker eller postkontor och bara en central mataffär.

– Apoteket har numera lunchstängt och lediga lördagar precis som det var förr i tiden på 60-70-talen, så man befarar det värsta.

Ja, det är tydligt att denna Ockelbo-bo är allt annat än nöjd med utvecklingen.

– Ockelbo kommun har en stor och svår uppgift framför sig med att försöka vända befolkningsutvecklingen på ett eller annat sätt, skriver man.

Detta är givetvis trist för Ewa Westling att höra, som trivs så bra där borta.

Foto: TT

Annons