Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tunga beskedet till prinsessan Madeleine – vännen död

01 apr, 2022, 10:26 
Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine har drabbats av sorg, ett tungt besked som kom i går kväll, svensk tid.

Annons
Se Christopher O'Neills kärleksgest till prinsessan MadeleineBrand logo
Se Christopher O'Neills kärleksgest till prinsessan Madeleine

Det är ett dödsfall som väcker så många minnen:

Madeleines och Chris O’Neills vän Patrick Demarchelier, stjärnfotografen som tog deras oerhört uppmärksammade förlovningsbild, har gått bort.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill på sin förlovningsbild tagen av Patrick Demarchelier
Patrick Demarcheliers bild på nyförlovade Madeleine och Chris.

När bilden togs bodde Madeleine och Chris i New York, där de var sambor i en lyxvåning på Midtown Manhattan och umgicks med New York-eliten, där Patrick Demarchelier och hans svenska fru Mia var ett givet inslag.

Dödsorsaken är inte officiell, men enligt uppgifter i brittiska medier ska Patrick Demarchelier ha gått bort på lyxön St Barts i Karibien.

Fotografen Patrick Demarchelier med sin svenska fru Mia Skoog Demarchelier
Patrick Demarchelier (1943-2022) med sin svenska fru Mia Skoog Demarchelier. Han sörjs också av sönerna Gustaf, Arthur och Victor, samt av sina tre barnbarn.

Att Madeleine och Chris valde en av världens mest ansedda (och dyraste) modefotografer för sin förlovningsbild skapade stora rubriker, men så blev resultatet också helt enastående.

Annons

Patrick Demarcheliers bild på prinsessan Diana

Men Patrick Demarchelier var inte bara prinsessan Madeleines speciella favorit. Han fotograferade alla de stora, från Madonna till Beyonce, och han var även den fotograf som prinsessan Diana anlitade för att ta porträttbilder under de sista åren av sitt liv. Detta sedan hon sett en av hans bilder på omslaget till Vogue.

Bilden av hennes där hon sitter på golvet i full galamundering och tiara har blivit ikonisk och Patrick Demarchelier blev den första icke-britten som utsågs till officiell hovfotograf av det brittiska hovet.

Själv var Patrick Demarchelier noga med att inte bryta några av de förtroenden som han fått av sina kungliga klienter, men om prinsessan Diana sa han en gång:

– Vi blev vänner. Hon var rolig och varmhjärtad. Och i grund och botten var hon en kvinna som tyckte om de enkla sakerna i livet.

De sista åren av sitt liv blev Patrick Demarchelier dock omskriven av helt andra orsaker: Sju kvinnor uppgav att han hade utsatt dem för sexuella övergrepp, anklagelser som han kategoriskt avvisade.

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, Patrick Demarchelier/Kungliga Hovstaterna, TT.

Annons