Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Unika mötet – Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besöker kungen och Silvia

19 aug, 2023, 13:00 
Vendela Lönnqvist
Unika mötet sker under lördagen!
Unika mötet sker under lördagen!

Ett historiskt möte sker under lördagen när Ukrainas president möter kungen i Stenhammar.

Annons
Här anländer kungen & Silvia till magiska folkfesten på Gripsholms slott!Brand logo
Här anländer kungen & Silvia till magiska folkfesten på Gripsholms slott!

Den ukrainska presidenten har landat i Sverige.

Volodymyr Zelenskyj och hans land har befunnit sig i krig med Ryssland under en längre tid, och Sverige har vid flertalet tillfällen stöttat landet med både bistånd och engagemang – något Zelenskyj personligen vill tacka för.

Bekräftat: Hagasessorna återförenade • Daniel avslöjar allt i SVT • Kungen & Silvia på romantisk resa – 3 kungliga snackisar från vecka 33!Brand logo
Bekräftat: Hagasessorna återförenade • Daniel avslöjar allt i SVT • Kungen & Silvia på romantisk resa – 3 kungliga snackisar från vecka 33!

Ukrainska presidenten i möte med statsministern

Besöket blir hans första resa till Sverige, och högst upp på agendan är ett möte med Ulf Kristersson för att diskutera partnerskap, försvar, EU-integration och gemensam euroatlantisk säkerhet, rapporterar Aftonbladet.

Zelenskyj har rest till Sverige tillsammans med hans fru Olena, och presidentparet kommer, förutom Kristersson, träffa talmannen Andreas Norlén, överbefälhavaren och riksdagens alla partiledare.

Volodymyr Zelenskyj ska möta kungen och drottningen

Till sist kommer de resa vidare till Stenhammars slott för att ett möte med vår kung och drottning, skriver Aftonbladet.

Vill tacka Sverige personligen

På Telegram meddelar Zelenskyj att syftet med mötet "är att stärka ukrainska krigare på marken och i luften, utvecklingen av bilateralt samarbete, särskilt inom försvarsindustrin, Ukrainas europeiska integration och gemensam säkerhet i det euro-atlantiska rummet."

Han förklarar också att han stödjer Sveriges väg in i Nato och personligen vill tacka för det stöd Sverige bidragit med sedan kriget bröt ut.

Annons