Utspelet mitt framför kronprinsessan Victoria: "Måste be om ursäkt"

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria var på plats när de laddade orden plötsligt sades.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 34?
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria utförde ett mycket speciellt och hedersamt uppdrag igår. Hon var kungahusets representant när sametinget hade sin årliga öppningsceremoni – och hon var rätt klädd för rollen. När hon dök upp vid kåtan i Lycksele bar hon en färggrann kolt, en samisk folkdräkt.

Talmannen Andreas Norlén, kulturminister Amanda Lind (MP) och Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson var också där, likaså ärkebiskopen Antje Jackelén.

Kravet på ursäkt när kronprinsessan Victoria dök upp

Antje kom dit med ett viktigt budskap. Hon blev intervjuad av tidningen Dagen och framförde då ett krav på den socialdemokratiska regeringen. Hon vill att den svenska staten ska be om ursäkt för hur den behandlat samerna genom århundraden.

Antje har också skrivit en debattartikel i Aftonbladet, tillsammans med Ingrid Inga, ordförande, Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Enligt Antje är samefrågan ett mörkt och ännu inte fullständigt utrett kapitel i den svenska historien.

"Kolonialismens historia är mörk. Staten och kyrkan definierade levnadsvillkoren för samer och begränsade deras möjligheter att själva styra sina liv. Konsekvenserna av det koloniala arvet påverkar alltjämt det samiska folket", skriver Antje och Ingrid, som också idkar självkritik när det gäller den egna organisationen:

"Kyrkan bidrog till en nedvärderande syn på samerna och en bristande respekt för samisk tro och traditioner".

Ställer krav på svenska staten

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria gjorde stor succé i sin kolt.

Antje går före med ett gott exempel i frågan om den där ursäkten.

"Svenska kyrkan avser nu att framföra en offentlig ursäkt till hela det samiska folket i november 2021 och i oktober 2022. Till ursäkten kopplas åtaganden som syftar till att stärka samiskt kyrkoliv, verka för en jämlikare relation samt ökad respekt för urfolksrättens principer", skriver Antje och Ingrid.

Kronprinsessan fick i övrigt mycket beröm för att hon bar koltan i Lycksele. Det var en försoningsgest som verkligen gick hem!

LÄS MER: Här är prinsessan Madeleines innersta krets – vänskapen går i arv

LÄS MER: Chris försvinner allt mer från Madeleine

LÄS MER: Madeleines uppdrag efter Silvias olycka

LÄS MER: Madeleines hemliga klubbar i USA – använder kodnamn

LÄS MER: Alla tecknen: Prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige