Varningen till prinsessan Sofia – efter splittringen med kungen

Kungen och prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia agerar på ett helt annat sätt än kungen – nu varnas hon.

Prinsessan Sofia är en medveten prinsessa. En prinsessa i tiden. Hon får ofta beröm för sitt sätt att modernisera kungahuset – utan att för den sakens skull rucka för mycket på traditionerna.

Prinsessan Sofia varnas efter beslutet

Kungen och prinsessan Sofia

Kungen har valt en annan väg än prinsessan Sofia.

Hon har till exempel tagit krafttag mot näthatet, en alltid rykande aktuell fråga, speciellt för de nya generationerna.

Och nu har hennes insatser också blivit uppmärksammade utomlands. Ansedda tidningen The Spectator har skrivit en krönika om den svenska kungafamiljen, i vilken man driver tesen att Sofia och gänget riskerar att bli för medvetna för sitt eget bästa.

Så här skriver tidningen om Sofia.

"Unga europeiska kungligheter som inte bar oket av att behöva sitt på tronen i framtiden brukar vara kända för sitt festande och sus och dus – tänk på prinsessan Stephanie av Monaco eller 'Randy Andy' när de höll på som mest – men prinsessan Sofia är Sveriges version av Meghan, hertiginnan av Sussex. Hon har till och med grundat och drivit en framgångsrik välgörenhetsorganisation för afrikanska barn, Project Playground, och detta flera år innan hon gifte sig med sin prins. Nu driver prinsparet en organisation för att motverka mobbning. Det kan ha varit Sofia som inspirerade Meghan, inte tvärtom", skriver The Spectator.

"Brukar röra om i grytan"

Men krönikan är inte tänkt som översvallande beröm. Tidningens sammanfattning av Sofias gärning följs av en nykter brasklapp.

"När kungligheter börjar orera kring hur människor ska leva, så brukar de röra om i grytan. Om kungligheter beter sig (och predikar) som vilken standardkändis eller influencer som helst, varför ska de få ta del av våra skattepengar?", skriver tidningen.

Detta kan jämföras med kung Carl Gustaf, som är en mer traditionell kunglighet. Mindre "medveten", mer formell.

LÄS MER: Hemliga spelet bakom Sofias gravidbesked

LÄS MER: Så blir prinsessan Sofias gravidliv – och förlossning

LÄS MER: Läckta dagboken avslöjar – Sofias hemliga partyliv

LÄS MER: Marie och Erik Hellqvists okända liv – så lever de egentligen