Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria bryter tystnaden på fredagen – speciella situationen: "Har kontakt med SÄPO"

05 jul, 2023, 17:30 
Felicia Plåt
Victoria
Priset för Årets ölänning delas ut på fredag. Foto: TT

Nu kommer Victoria äntligen tillbaka.

Annons

Nu är sommaren äntligen här. Folk börjar gå på semester och barnen har slutat skolan. Nu kan man frossa i glass i mängder, bada och inte ens regnet kan förstöra semesterkänslan.

AVSLÖJAR: Victoria & Daniel har flyttat in i nya lyxhusetBrand logo
AVSLÖJAR: Victoria & Daniel har flyttat in i nya lyxhuset

Kungligheternas tystnad

Några som precis som alla andra har börjat gå på semester är kungafamiljen. Efter ett helt år med en massa kungliga uppdrag och jobb med olika projekt förtjänar även kungligheterna lite ledigt.

På grund av semestern har den kungliga kalendern varit ganska tom och kungligheterna har gått på semester och lämnat en del tystnad efter sig. Men vill man se en skymt av dem är Öland bästa stället att kolla på.

Varje år åker nämligen den svenska kungafamiljen till deras sommarparadis Sollidens slott på semesterön Öland. Här spenderar de egentid med familjen och ser till att få ut så mycket som möjligt av semestern.

Annons

Årets ölänning

Men under vistelsen på Öland har de ändå några kungliga uppdrag att närvara vid, men de ser det knappas som jobb. Bland annat är det Victorias födelsedag som firas med den årliga Victoriadagen. Hela Öland har kalas och det bjuds på stor livesänd konsert på kvällen.

En annan händelse är att priset för Årets Ölänning delas ut. Under flera års tid har kungen, drottningen och kronprinsessan varit på plats för att dela ut priset till en eldsjäl som gjort något bra för Öland under året.

Redan på fredag, 7 juli, kommer ceremonien att gå av stapeln och Bitte Börjesson kommer få ta emot priset för Årets Ölänning 2023. Vilket betyder att vi äntligen kommer få se vår fina kronprinsessa igen.

Arrangemanget är väldigt stort och viktigt för alla Ölänningar men även för kungafamiljen som varit med sedan prisets start.

– För Ölänningarnas del är det hedrande att kungafamiljen tycker att det är viktigt att dela ut priset. Kungafamiljen gillar Öland och Öland gillar kungafamiljen. Det är ett viktig evenemang för båda parterna, säger Mikael Larsson Ek, marknadsområdeschef på Gota Media.

Annons

Har alltid kontakt med SÄPO

Mikael har varit med och arrangerat evenemanget under 20 års tid och ser väldigt mycket fram emot fredagen. Under alla åren har ceremonien alltid gått felfritt vilket målet är även i år. Men för säkerhetsskull har de alltid kontakt med både polisen och SÄPO.

– Ceremonien får inte störas på något sätt, vi har aldrig varit utsatta för det tidigare, men vi har ändå alltid kontakt med SÄPO och polisen inför evenemanget. Sedan följer vi alla riktlinjer vi får av dem, säger Mikael.

Vi hoppas att allt går som tänkt på fredag och att det blir en riktigt fin dag för alla inblandade.

Annons