Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria inte bjuden på stora festen – får inte komma

10 jan, 2024, 20:39 
Det vankas kungliga festligheter i helgen – men kronprinsessan Victoria står inte på gästlistan. Det här är varför.
Annons

Att vara kunglig innebär många långa arbetsdagar, hårda förberedelser och timslånga föredrag – men också, en hel del glamour. Ja, vem har inte drömt om att valsa in i slottets festvåning med tiara och galaklänning!

Det måste säkerligen vara en av höjdpunkterna för kronprinsessan Victoria. Men nu kommer beskedet att hon inte kommer närvara på helgens kungliga fest.

Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nuBrand logo
Margrethe abdikerar – Frederik blir kung: 5 saker som händer nu

Folkfest i Köpenhamn – så blir tronskiftet

På söndag är det dags för danskt tronskifte. 14 dagar efter att drottning Margrethe på nyårsafton meddelade att hon abdikerar, ska sonen kronprins Frederik bli kung. Det är första gången på 52 år som Danmark får en kung – och uppståndelsen är givetvis total.

Dessutom vill det danska folket tacka sin älskade Margrethe hennes hårda arbete.

Annons

– Jag är övertygad om att vi kommer att bevittna en folkfest i Köpenhamn. Scenen kommer att påminna om den som danskarna upplevde när drottningen utropades 1972 av dåvarande statsminister Jens Otto Krag, säger hovexperten Thomas Larsen till TT.

Däremot blir firandet betydligt mer lågmält än när kung Charles tog över tronen i Storbritannien i fjol. Danska hovet har släppt dagordningen, som bland annat innefattar en kungörelse av Hans Majestät Kung Frederik X, från balkongen på slottet.

Kungaparet inte bjudna på festen – får inte komma

Den som väntade sig en kunglig uppvisning i Köpenhamn riskerar dock att bli besviken. Det svenska hovet har bekräftat för TT att kungaparet inte kommer att närvara – vilket således bör innebära att inte heller Victoria fått inbjudan.

Annons

– Enligt traditionen i våra länder är trontillträde en nationell angelägenhet. Därför är inga andra hov inbjudna, säger informationschef Margareta Thorgren till TT.

För Expressen berättar Thorgren att ingen inbjudan kommit – vilket inte är särskilt konstigt. Så kungen får helt enkelt fira av sin kusin på annat vis.

– I och med att det är en nationell angelägenhet så är det fokus på Danmark och det danska trontillträdet och det danska folket.

Däremot har det danska hovet uppgett att kungaparet kommer träffa särskilt inbjudna gäster på Christiansborgs slott – vilka det är, är fortfarande hemligt.

Drottning Margrethe, prinsessan Estelle, och kronprinsessan Victoria
Ingen svensk närvaro när Margrethe abdikerar.

Foto: TT

Annons