Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria nobbar kungliga bröllopet – hovet om beslutet

05 sep, 2022, 11:30 
Kronprinsessan Victoria
500 gäster vid prinsessbröllopet i Bryssel på lördag – men svenska kungafamiljen stannar hemma.
Annons
Silvas flotta festlook • Familjens privata bild på Gabriel • Victorias chockerande prislapp – 3 kungliga snackisar från vecka 35!Brand logo
Silvas flotta festlook • Familjens privata bild på Gabriel • Victorias chockerande prislapp – 3 kungliga snackisar från vecka 35!

Det är kunglig bröllopsyra i Bryssel inför prinsessbröllopet på lördag.

Då säger kungens systerdotter prinsessan Maria Laura, 34, ja till sin fästman William Isvy i stans stora katedral och många kungligheter väntas flyga in.

– 500 belgiska och utländska gäster kommer att närvara, inklusive hela den belgiska kungafamiljen, meddelar brudparets talesperson.

Belgiska kungafamiljen: kung Philippe och drottning Mathilde med sina barn prinsessan Eleonore, prinsessan Elisabeth och prins Emanuel
Stort firande i belgiska kungafamiljen: Detta har kallats årets största kungliga bröllop!

Gästlistan är ännu inte officiell, men den kungliga uppslutningen lär bli stor – med ett stort undantag: Den svenska kungafamiljen har – trots de nära släktbanden – tackat nej.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Sofia
Inget bröllop för kronprinsessan Victoria eller prinsessan Sofia.

Kungen och drottning Silvia befinner sig ju i Köpenhamn i helgen för att fira drottning Margrethe, som på lördag inleder det storslagna och två dagar långa firandet av sina 50 år på tronen.

Och vare sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel, eller prins Carl Philip och prinsessan Sofia, reser till Bryssel för att närvara vid vigseln.

Kungaparet på galamiddag i Köpenhamn 2018
Att kungaparet firar drottning Margrethe i Köpenhamn är givet, detta är ju festligheter på statschefsnivå. Men inte heller Victoria eller Carl Philip åker till Bryssel.
Annons

Ingen kunglig svensk närvaro överhuvudtaget alltså.

– Nej. Inte vad jag känner till, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Så från svensk kunglig horisont hamnar Årets största kungliga bröllop lite grann i skuggan.

Men det blivande brudparet deppar inte för det:

– Vi är så glada och ser så mycket fram emot att få börja detta nya kapitel i livet tillsammans, säger de i ett gemensamt uttalande.

Prinsessan Maria Laura, som jobbar med klimatanalys i London, och hennes brudgum William Isvy, en finanskille med brittisk mor och fransk-marockansk far.

Bruden är nia i tronföljden och tvingades be sin morbror kungen om tillstånd för att få gifta sig. Han sa ja.

Den borgerliga vigselceremonin äger rum redan på lördag morgon i rådhuset i Bryssel, med bara brudparet och bröllopsvittnena närvarande.

Annons

Sedan väntar det stora kyrkbröllopet på eftermiddagen. Bruden – iförd en av den belgiska kungafamiljens släktdiadem – väntas anlända till Saint Michel & Gudule-katedralen strax före klockan halv tre på eftermiddagen.

Brudens mamma prinsessan Astrid bröt ryggen

Prinsessan Astrid av Belgien
Brudens mamma prinsessan Astrid.

Vigseln kommer att ha både katolska och judiska inslag och den förrättas av ärkebiskopen, kardinal Jozef De Kesel. Och extra mycket jubel lär det bli för brudens mamma prinsessan Astrid, som bröt ryggen i september 2021.

Belgiska hovet gick då ut med en officiell kommuniké där de informerade om att 60-åriga Astrid hade skadats allvarligt i samband med en idrottsaktivitet och att hon då vårdades för frakturer på flera ryggkotor.

Annons

Den senaste tiden har hon dock närvarat vid flera kungliga familjehögtider.

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, TT

Annons