Victoria och Daniel på årets första gemensamma uppdrag

Efter några veckors solojobbande har kronprinsessan Victoria och prins Daniel teamat ihop sig igen, för första gången i år. Och dagens uppdrag fokuserar på något som de går igång på lika mycket båda två.

Det handlar nämligen om trä i stället för plast. För tänk om man till exempel skulle kunna byta ut alla vattenflaskor mot flaskor av nedbrytbart trä? Det är bland detta som de ska få veta mer om vid dagens besök på Stora Ensos innovationscenter i Sickla strax utanför Stockholm.

Här forskar man om nya perspektiv på hur man kan använda trä och Victoria och Daniel är här för att få info om verksamheten och för att få se det allra senaste på området. Vattenflaskor, sugrör, kläder – det är fullt möjligt.

Victoria och Daniel i Nacka

Kronprinsessan fick svida om från marinblå Chaneljacka till labbrock och skyddsglasögon. Hon ser pigg ut, trots att hon jobbade till sent igår, i frackklänning och högklackat. Hon brinner ju för att lära sig mer om detta jätteproblem med plasterna och mikroplasterna och vad det gör med djuren och oss själva.

Victoria i skyddsglasögon.

Ni som såg Året med kungafamiljen i julas minns kanske att hon och Daniel hade skattjakt med Estelle och Oscar på stranden och tävlade om vem som kunde hitta mest plast och annat skräp. Och i en intervju i höstas Dagens Nyheter berättade kronprinsessan om badsemestern vid Medelhavet häromåret – och om chocken när hon försökte borsta bort sanden från Estelle men insåg att hon inte var täckt av sandkorn. Utan av mikroplast i glada färger. ”En jättesorg” sa kronprinsessan då.

Läs mer:

Victorias hållbara modeval – därifrån kommer hennes klänning

Nya bilder på tronföljartrion! Allt om kungen, Victoria och Estelles dag

Prins Charles lärde William och Harry att plocka skräp

Foto: TT