Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Victoria tårögd i nya dokumentären – här tar känslorna över

19 sep, 2023, 12:30 
Louise Wibergh Lenti
Kronprinsessan Victoria och Kung Carl XVI Gustaf

Tårarna kryper fram i ögonen när kronprinsessan ser tillbaka på stödet från pappa kungen.

Annons

Storfirandet av kungen 50 år på tronen har precis rundats av. Kvar finns timmar och åter timmar av dokumentärer om kungens liv. I TV4s dokumentärserie ”Tronen” får vi även komma lite närmare kronprinsessan Victoria som står näst på tur i tronföljden.

Se Victoria dansa loss i Hagaparken!Brand logo
Se Victoria dansa loss i Hagaparken!

Under de senaste veckorna har vi fått möjligheten att komma kungen väldigt nära. Vi har blivit påminda om hans uppväxt med hans fars tragiska bortgång och en mor i sorg som även hon gick bort för tidigt. Ett knappt år efter prinsessan Sibyllas bortgång inrättandes sen den yngste monarken i Sveriges historia. Redan vid 27 års ålder blev Carl XVI Gustaf kung och fick ett tungt ansvar lagt på sina axlar med mycket att lära på kort tid.

För Victoria har det varit annorlunda.

Annons

– Om man tänker på min situation så har det ju varit otroligt viktigt att just ha mina föräldrar där för att kunna iaktta. Man lär sig allt undan för undan, så är det ju. Så det är en fördel givetvis att ha sina föräldrar med, säger Victoria i dokumentären.

Kronprinsessan Victoria: ”Ansvaret kändes tungt”

Hon minns tillbaka till den 14 juli 1995, henne myndighetsdag, då hon skulle hålla sitt första stora tal. Nu skulle hon bevisa för Sverige att hon var redo att ta över tronen om något oväntat skulle ske med kungen. En påtagligt nervös och pressad situation. Kronprinsessan erkänner att hon får puls av att se bilderna från talet.

– Det var någonting som hände där. För att när jag står där och har silvertronen i ryggen, jag har också en enormt stor staty av Karl XIV Johan på ena sidan om mig och på andra sidan är det en lika stor staty på Gustav II Adolf. Det tog mig från den här nervositeten till att på något vis placera mig i ett helt annat sammanhang. Jag såg mig själv som en liten liten länk i en väldigt lång historisk kedja. Det blev väldigt fint samtidigt som ansvaret kändes tungt, givetvis, säger Victoria med eftertanke.

Annons

När 18-åriga Victoria sätter sig ner efter talet drar hon en lättad suck och får ett stort leende tillbaka från en stolt pappa och kung.

Victoria: "Jag vet vad det betyder att ha en pappa"

Victoria får även se delar ur ett tal som hon höll under en hyllningskonsert på Nordiska museet vid kungens 70 års firande. Där säger hon orden som sedan dess berört många:

”I ditt tal efter tsunamikatastrofen sa du att du vet vad det betyder att inte ha en pappa. Jag vill i min tur säga till dig, jag vet vad det betyder att ha en pappa.”

Kronprinsessan blir märkbart rörd av bilderna. Bandet mellan henne och pappa kungen är starkt och det finns mycket historia i de där orden. Kungen har varit en viktig lärare för henne inför hennes kommande uppdrag.

Kronprinsessan Victoria och kung Carl XVI Gustaf
Victoria och pappa kungen skrattar ikapp tillsammans på Victoriadagen i somras.

Cirkeln sluts

Nu är det Victorias tur att lära upp ännu en tronföljare – prinsessan Estelle.

Av kungen och drottningen bär Victoria med sig många erfarenheter som hon tänker föra vidare. Ett av dessa är vikten av att vara ute i skog och natur där hon själv samlar kraft och energi.

Annons

– Ett återkommande feelgood-minne är när jag var liten. Det hörde till om somrarna att man rodde ut med ekan och fiskade flundra. Det tyckte jag var så otroligt mysigt. Och det är väl någonting som jag försöker föra vidare till mina barn också i och med att det har kommit att bli så otroligt viktigt för mig. Just anknytningen till natur, säger Victoria.

Sedan ser hon lite finurlig ut och fortsätter:

– Sen får vi väl se om de kommer älska det på samma nivå som jag gjorde det…

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle
Mor och dotter fnissandes på Stockholms stads jubileumskonsert för kungen 50 år på tronen.

Än är det inte dags för Victoria att ta över tronen men när dagen kommer är hon redo. Detta är något som både kungen och drottningen skriver under på i dokumentärserien "Tronen":

– Sen hon var liten var hon väldigt observant. Hon är väldigt närvarande, en väldigt klok person. Öppen för att skoja med personer, att lätta upp situationer om någon är väldigt nervös. Hon kommer bli en bra regent, säger drottning Silvia.

Foto: TT

Annons