Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Victorias och Daniels lyxrenovering – prislappen landade på 46 miljoner

Victorias och Daniels lyxrenovering – prislappen landade på 46 miljoner

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besöker Söderorts- och Södertörns åklagarkammare i Flemingsberg. Foto: Johan Jeppsson / TT / kod 2551

Johan Jeppsson/TT

Haga slott genomgick ett lyxigt ansiktslyft innan Victoria och Daniel flyttade in – sedan dess har renoveringarna, och kostnaderna, rullat på.

Victorias stora sorg – hedrade offren från terrordådet
1:02

Efter reklamen: Victorias stora sorg – hedrade offren från terrordådet

(1:02)

Slå på ljud

Efter kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 2010 flyttade paret in på Haga slott – sedan dess har familjen utökats med prinsessan Estelle och prins Oscar.

Innan Victoria och Daniel flyttade in genomgick Haga en stor renovering. Det handlade inte enbart om kosmetiska förbättringar – det krävdes också omfattande arbete för att modernisera huset med ny eldragning och dylikt samtidigt som säkerheten fick en rejäl uppdatering.

En hel del lyxiga detaljer blev det dock. Kvänumköket ska ha kostat en miljon kronor – inklusive en exklusiv AGA-gasspis med grill och tre ugnar för 105 000 kronor. Det köptes också in tapeter från Björklund & Wingqvist för 40 000 kronor.

Dessutom krävdes omfattande måleriarbete och uppfräschning av parkettgolv. På en yta valde man också att lägga in ett helt nytt golv av amerikansk ek.

Den totala summan för renoveringen av Haga slott landade på hisnande 46 miljoner kronor.

Kronprinsessfamiljen vid Haga slott.

Linda Broström Kungl.Hovstaterna

Lekstugan renoverades för 117 000 kronor

Renoveringarna har också fortsatt även efter kronprinsessparets inflytt. Bland annat rustades den klassiska lekstugan, som Victorias fastrar ”Hagasessorna” lekte i på 1940-talet, upp 2016.

Målare och snickare jobbade med lekstugan i en månad – enligt Statens fastighetsverk, som förvaltar Haga slott, gick det loss på 117 000 kronor.

– Lekstugan är skyddad som statligt byggnadsminne och omnämns särskilt i vårdprogrammet och därför krävs också extra omsorg som en vanlig lekstuga kanske inte får, har Åsa Carlberg, pressekreterare vid Statens Fastighetsverk, sagt till Svensk Damtidning.

Den klassiska lekstugan vid Haga slott har renoverats för över 100 000 kronor.

Patrik C Österberg/TT

Solceller och ny altan – för miljonbelopp

De senaste åren har Statens fastighetsverk fakturerats för totalt 2,4 miljoner kronor för arbeten på Haga slott.

Förutom lekstugan har det handlat om flera gröna investeringar – 2019 installerades elbilsladdare för 49 000 kronor och samma år inleddes arbetet med att installera solpaneler på en ekonomibyggnad. Det gick loss på 397 000 kronor.

Den allra dyraste åtgärden efter att Victoria och Daniel flyttade in har varit renoveringen av Haga slotts läckande altan. Den fick rivas och byggas upp på nytt till en kostnad på 1,4 miljoner kronor.

LÄS MER: Efter romansryktena med Victoria – därför försvann exet Svante

LÄS MER: Festbilden på Sofia innan hon träffade Carl Philip – helt oigenkännlig

LÄS MER: Drottning Silvia tok-hyllas: ”Vilken stilikon!”