Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Historiska ändringen för Nobelfesten – älskade traditionen stoppas helt: "Sorglig dag"

05 dec, 2022, 23:00 
Prinsessan Sofia på Nobelbanketten 2019, och drottning Silvia

Nu bekräftas en stor ändring för årets Nobelfest – och det blir sig inte likt.

Annons
Därför nobbar Madeleine Nobelfesten 2022 – hovet bekräftarBrand logo
Därför nobbar Madeleine Nobelfesten 2022 – hovet bekräftar

Det nalkas för Nobel och på lördag får vi äntligen se våra kungligheter uppklädda till tänderna på Nobelbanketten. Kungafamiljen har valt ut sina finaste klänningar och kostymer, och gästerna är med största säkerhet spända.

Men allt kommer inte bli sig likt. En älskad tradition bryts – och ersätts.

Årslånga traditionen på Nobelfesten bryts

I alla år har Nobelbanketten, eller Nobelfesten som den ofta kallas präglats av en anrik tradition. Det handlar om dekorationerna, och varje år pryds salarna i Stockholms stadshus av vackra blommor från den italienska staden San Remo.

Staden har en stark koppling till Nobel, det var där självaste Alfred Nobel tillbringade sina sista år i livet innan han gick bort 1896. Sedan dess har det varit ett fint sätt att hålla kvar vid sina rötter, att tonvis med blommor fraktas till Sverige där hans minne lever vidare.

Alfred Nobels sista hem, villan i San Remo
I denna ståtliga villa i San Remo spenderade Alfred Nobel sina sista år.

Men så blir det inte i år. Det var tidigare i november som det oerhörda bakslaget bekräftades. TT rapporterade att blommorna i år kommer att utebli.

Annons

Ändringen efter beslutet för Nobel

Orsaken bakom beslutet beskrevs som "logistiska och tidsmässiga utmaningar under och efter pandemin", och stadens borgmästare Alberto Banchieri bemötte bakslaget med stor sorg. Han menade att det var en sorglig dag, och hänvisade till den årslånga traditionen, vänskapen och samarbetet mellan länderna.

Banchieri höll även hoppet uppe:

"Vi ska göra allt vi kan för att lösa det här", säger borgmästaren.

Men det gjorde han inte. Nu står det klart vem som ersätter San Remo, och vinstlotten föll på Holland, nästan i alla fall.

– De är köpta från andra odlare och andra länder, vi köper via företag i Holland som köper som i sin tur köper från olika platser. Så det kan vara så att vissa blommor är från Italien, säger Per Benjamin, floristen som står bakom dekorationerna till TT, rapporterar Aftonbladet.

Men de ska inte bli alltför glada, Nobelstiftelsens pressansvarige Rebecka Oxelström säger att man hoppas att San Remo-traditionen kan återupptas.

Ett dukat bord på Nobelbanketten 2019 i stadshuset, på bilden syns blommor
I år blir det andra blommor.

Läs allt om Nobelmiddagen 2022 här!

Foto: TT

Annons