Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Nobelmiddagen 2022 – allt du behöver veta om festernas fest

01 dec, 2022, 05:30 
Nobelmiddagen 2022 – allt du behöver veta om festernas fest
Nobelmiddagen går av stapeln den 10 december 2022 i Blå Hallen i Stadshuset.

Annons
Därför nobbar Madeleine Nobelfesten 2022 – hovet bekräftarBrand logo
Därför nobbar Madeleine Nobelfesten 2022 – hovet bekräftar

När är Nobelmiddagen 2022?

Årets Nobelmiddag äger rum när Nobelpriset delas ut, lördagen den 10 december 2022. Nobelbanketten sker i Blå Hallen i Stockholms stadshus, medan dansen sedan sker i Gyllene salen en våning upp.

Gäster vid Nobelmiddagen 2022

Förutom Nobelpristagarna och deras familjer, studenter och representanter från det offentliga Sverige är svenska kungafamiljen alltid hedersgäster under Nobelmiddagen i Stockholms stadshus anrika sal Blå hallen. I år representeras familjen av kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel samt prins Carl Philip och prinsessan Sofia. I Blå Hallen är maxkapaciteten 1200 gäster.

Därför missar prinsessan Madeleine och Chris O'Neill årets Nobelfest

Annons

För Svensk Damtidning bekräftar hovets informationschef att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill uteblir från årets Nobelfestligheter, eftersom de inte befinner sig i Sverige.

– Det är inte bara i år, utan det har varit så de senaste åren. Prinsessan och hennes familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen, förklarar Margareta Thorgren.

Därför är inte prinsessan Madeleine med under Nobelfesten

Prinsessan Madeleine var med under Nobelfirandet år 2019. Innan dess hade Madeleine haft ett uppehåll och medverkade senast år 2016.

Prinsessan Madeleine på Nobelmiddagen 2019.
Senaste året som prinsessan Madeleine närvarade vid Nobel var 2019.

Så arrangerades Nobelfesten under pandemin

Under coronapandemin kunde Nobelmiddagen inte firas på samma sätt med middag och festligheter. Detta på grund av rådande coronarestriktioner. Det var till exempel ingen Nobelbankett och färre medverkade under prisutdelningen.

Annons

Nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus 2022

Priserna som delas ut i Konserthuset är Nobelpriserna i fysik, kemi, medicin, litteratur och dessutom Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel, dvs ekonomipriset, som tillkom år 1969.

Varje pristagare får ta emot sitt pris – Nobelmedaljen och ett personligt, handmålat diplom av kung Carl Gustaf.

Pristagarna får en chans att repetera detta före sin stora dag, men då utan att kungen själv närvarar, det skriver Konserthuset på sin hemsida.

Därför delas Nobels fredspris ut i Norge och inte Sverige

Nobels fredspris delas ut i Norges huvudstad Oslo, mitt på dagen den 10 december. Ceremonin äger rum i rådhuset och gästas av den norska kungafamiljen. Fredspriset är det enda Nobelpriset som delas ut i Norge.

Det är inte klart varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle administreras av Norge, som vid tiden för Nobels död var Norge i union med Sverige. Den norska Nobelkommittén menar dock att en anledning kan vara att Nobel ansåg att Norge hade en mindre militäristisk tradition än Sverige och därmed vara bättre lämpad för att dela ut priset.

Annons

Nobelmedaljens värde

Medaljen i guld kostar 40 000 kronor för Nobelkommittén att köpa in, men om den sedan skulle säljas vidare sätts ju priset dels efter rådande guldpris och dels efter den som medaljen tidigare tillhört.

Kungligheterna på Nobelmiddagen

Kungligheterna, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia närvarar vid årets utdelning av 2022 års Nobelpris i Stockholms konserthus. Därefter fortsätter de till Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholms statshus, enligt tradition. Drottningen har alltid pristagaren i fysik till bordet medan kungen får prata litteratur med litteraturpristagaren.

Drottning Silvia och prinsessan Lilian vid Nobelfesten

Dagen efter, den 11 december, håller kungen middag för Nobelpristagarna på Kungliga slottet i Stockholm. Även här närvarar de kungligheterna som deltagit vid ceremonin i Konserthuset som gäster.

Annons

Kungligt mingel under Nobelmiddagen

Kungligheterna kommer i år att möta fler Nobelpristagare än under tidigare banketter. Nobelpristagare från 2020 och 2021 är nämligen inbjudna till årets fest eftersom coronapandemin satte stopp för deras firanden, när det begav sig.

Kungligheterna ges alltså möjlighet att mingla med pristagare från de tre senaste åren. Men hur det rent praktiskt går till med stolarna vid honnörsbordet har Nobelkommittén inte kommenterat ännu.

– Att komma till Stockholm är en upplevelse som vi inte vill ta ifrån 2020- och 2021 års pristagare och därför bjuder vi in dem, säger Vidar Helgesen, vd på Nobelstiftelsen, till Aftonbladet.

Kungligheterna Nobelsmycken

De svenska kungligheterna bär ordnar för att visa värdighet och status och insignierna kallas de fysiska föremål som symboliserar orden.

Kraschanen är det stora dekorerade kors som både damer och herrar bär. Kraschanen ska sitta på den vänstra sidan mellan midja och byst. Har man flera sätts de i ordning med finaste kraschan högst upp, men det får aldrig vara fler än fyra fyra kraschaner samtidigt.

Annons

Serafimerordens ljusblå band bärs från höger till vänster och längst ner fäster damerna ordenskorset. Herrarnas ordenskors hänger i ett band runt kragen. 2012 hade prins Daniel ännu inte förädlats med Nordstjärneorden.

Kungen bär flera kraschaner och de placeras efter värdighet. Finaste orden, alltså serafimerorden, sätts högst upp.

Vad serveras det på Nobelmiddagen?

Vad man äter under Nobelbanketten i Stadshuset är hemligt in i det sista. Menyn inför Nobel består av tre rätter och avslöjas samma dag som Nobelfesten går av stapeln. Kockarna till banketten 2019 var Sebastian Gibrand och Daniel Roos.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till Nobelmiddagen på Stockholm slott.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott.

Dukningen under Nobel

Det var år 1991 som kärlekssagan mellan det värmländska företaget Klässbols Linneväveri och Nobelfesten uppstod. Sedan dess har Dick Johansson haft det ärofyllda uppdraget som exklusiv leverantör inför middagen.

Annons

– För mig är det här jätteroligt naturligtvis. Hedrande på alla sätt och vis, säger Dick Johansson till Expressen.

Nobelservisen invigdes för 31 år sedan vid Nobelprisets 90-årsjubileum. Kvinnan bakom porslinet i servisen är Karin Björkquist – en av Sveriges allra främsta designers. Tallriken finns i fyra färger och ska symbolisera de fyra årstiderna, fyra kontinenter och även en del av Nobelpriserna.

Glasen och besticken till Nobelservisen har Gunnar Cyrén designat, för Orrefors. Läs om fler detaljer kring dukningen här!

Dansen efter Nobelmiddagen

Dansen hålls i Gyllene salen , helt enligt tradition, efter att gästerna har ätit trerätters i Blå hallen, alltså den 10 December.

Kungligheter vid Nobelmiddagen i Blå hallen

Dansen och festligheterna brukar pågå ända in på tidiga morgon. Det tåls att tilläggas att det därefter sker inofficiella efterfester! Men då har kungligheterna tackat för sig. De är med på prisutdelningen och middagen men dansar aldrig.

Halsband och örhängen påminner om varandra!

Kungligheternas kläder under Nobel

Förberedelserna inför prinsessornas och drottningen Nobelklänningar kan pågå i månader. Klädkoden under Nobel är högtidsdräkt vilket betyder frack, akademisk dräkt eller det egna landets högtidsdräkt (för honom) och frackklänning med tillhörande juveler ur det kungliga smyckeskrinet (för henne).

Äntligen är det dags för Nobeldagen 2022 den 10 december!

Foto: TT

Annons